Grafkelder in achtertuin gevonden

Het zal je maar gebeuren, je bent aan het werk in je tuin en opeens stuit je op iets groots. Dat overkwam de Vossenberg uit het Friese Huizem. Zij stuitten tijdens het tuinieren op  een betonnen plaat die een grafkelder bedekte. De familie was eerder al geattendeerd op de mogelijkheid dat er een grafkelder in hun tuin kon liggen. Dat hij pal bij de achterdeur lag, was onbekend.

Menselijke resten in de blubber

Onder de betonplaat kwam een stenen traptrede tevoorschijn. De rest van de kelder stond vol water. Beetje bij beetje werd het water eruit gehaald en kwamen de overige treden tevoorschijn. Tussen de blubber werden menselijke resten aangetroffen.

Familielandgoed

Dat er op die plek een grafkelder ligt, is niet helemaal logisch aangezien de kerk van het dorp een eind verderop ligt. Uit historische papieren blijkt dat de grond met de grafkelder ooit onderdeel uitmaakte van een groot familielandgoed. De grafkelder ligt helemaal aan het eind ervan.

Historisch Centrum Leeuwarden

Familie Vossenberg kreeg toestemming van het Historisch Centrum van de gemeente Leeuwarden om de kelder leeg te halen en alle bijzondere vondsten apart te leggen, zodat archeologen deze binnenkort kunnen onderzoeken. De familie wil de grafkelder een mooie nieuwe bestemming geven.

gptv.nl/grafkelder-ontdekt-achtertuin/

www.youtube.com/

afbeelding Baykedevries - Eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], via commons.wikimedia.org/

 

Meer lezen

Landen