Geen foto

Graf van laatste Inca keizer ontdekt

De mogelijke locatie van het graf van de laatste Inca keizer is ontdekt.Een expert heeft mogelijk het graf van de laatste Inca heerser, Atahualpa, ontdekt in Ecuador. Het betreft een archeologische site die in 2010 gevonden werd door historicus Tamara Estupinan, nu werkzaam bij het French Institute for Andean Studies.

De site bevindt zich op de oostelijke kant van de Zuid-Amerikaanse bergketen de Andes en wordt geflankeerd door verscheidene diepe kliffen. Bovenop een beboste heuvel vond Estupinan een complex van muren en aquaducten. T e midden daarvan vond ze een gebouw. Archeoloog Tamara Bray van de Universiteit van Michigan bevestigt de ontdekking en beschrijft het Inca gebouw als ‘fenomenaal goed behouden en wetenschappelijk belangrijk’.

In het gebouw werd een loopweg gevonden die leidt naar een ‘ushno’, een piramidevormige constructie dat mogelijk de troon van de keizer was. In dezelfde kamer vond Estupinan een uitgegraven kanaaltje waar water door kon stromen. Aan het uiteinde vormde het een kleine waterval.

Men denkt dat Malqui-Machay, zoals de site genoemd wordt, een persoonlijk retraite van Atahualpa was. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat er zelden een dergelijk complex is gevonden in de tropische laaglanden, geeft Bray aan. “Ik denk dat de Inca’s het gebruikten als een plaats om zich terug te trekken,” aldus Bray.

Executie

Estupinan gaat dieper op die theorie in en vermoedt dat het zelfs de laatste rustplaats van de Inca keizer is. Men denkt namelijk dat Atahualpa na zijn executie naar Sigchos is gebracht om begraven te worden. Volgens Estupinan was een retraite als Malqui-Machay daarvoor een geschikte locatie. Fysiek bewijs hiervoor ontbreekt echter.

Atahualpa was één van de zoons van de elfde keizer van de Inca’s, Huayna Capac. Zijn regeerperiode kwam ten einde toen de Spaanse ontdekkingsreizigers hun veroveringstocht begonnen. Atahualpa werd gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Kort na zijn dood zou het Incarijk ten onder zijn gegaan.

Bron: Yahoo news

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's