Geen foto

Graf van een reusachtige Siberische strijder ontdekt

In het gebied rondom Omsk in het westen van Siberië, is een imposant lichaam in een grafheuvel uit de 11e of 12 eeuw ontdekt, meldde The Moscow Times 21 augustus 2014. Het lichaam van de krijgsheer is goed geconserveerd en om de overledene heen vonden de archeologen verscheidene pijlen en allerlei soorten bronzen gereedschap.

Bijzondere lengte

De krijgsheer lijkt een soort vergeten legende met zijn lengte van 1 meter 80. Dit is tegenwoordig niet een bijzondere lengte, maar was dat toentertijd wel. Hij was wellicht een lid van het inheemse Mansy of Khanty-volk. De gemiddelde lengte van een man in deze volken lag rond de 1.55 meter.

Afgehakte arm

Het eerste onderzoek op het lichaam heeft aangetoond dat de krijgsheer waarschijnlijk in de strijd is gestorven op ongeveer 40-jarige leeftijd. De linkerarm van de strijder is afgehakt en de rechterschouder van de strijder is verbrijzeld. Zijn arm ligt netjes naast het lichaam begraven en is tevens nog in goede staat. Waarschijnlijk was deze krijgsheer sinds zijn kindertijd getraind voor een leven van oorlogvoeren en leidinggeven aan strijders.

Grafschatten

Om het graf heen hebben de archeologen verschillende schatten gevonden. Zo vonden ze 25 pijlen waarvan de punten nog verrassend scherp bleken te zijn bij opgraving. Daarnaast ontdekten ze diverse bronzen gereedschappen om het graf. Het meest tot de verbeelding sprak misschien wel het dodenmasker dat het lichaam sierde. Het masker werd gekenmerkt door een berenklauw die boven de neusboog was bevestigd.

Door wie en in welke oorlog de krijgsheer ter dood is gebracht, is niet te achterhalen. Het volk waar deze krijger waarschijnlijk toe behoorde, kende namelijk geen alfabet tot en met de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Bron: www.themoscowtimes.com 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen