Google-maps voor de Romeinse Limes

De Maand van de geschiedenis in oktober heeft als thema grenzen. Hierbij mag de oudste grens van ons land natuurlijk niet ontbreken: de Romeinse Limes. Twee tentoonstellingen over de Limes zijn in samenwerking ontwikkeld: Gezichten van de Limes, de romeinse Rijksgrens in Nederland in Museum Het Valkhof in Nijmegen en Geld van de Limes, de romeinse Rijksgrens in Nederland in het Centraal Museum in Utrecht. De tentoonstellingen zijn te zien van 2 september 2016 tot en met 15 januari 2017.

Nieuw satellietbeeld voor google-maps op zijn Romeins

Er zijn nieuwe gereconstrueerde satellietbeelden van de Limes in Nederland ontwikkeld door Olav Odé, in samenwerking met archeologen. Dit staat vanaf september centraal in de tentoonstellingen in de bovengenoemde musea. De kaart laat de oude loop van de rivieren, de Rijn en Waal, en de vegetatie zien op basis van huidige wetenschappelijke kennis. Ook de bekende locaties van de forten en de civiele nederzettingen zijn in beeld gebracht.

Niet alleen brengen deze visualisaties de Romeinse tijd dichter bij onze huidige tijd, maar ook zorgen bijvoorbeeld de reconstructies van militaire forten ervoor dat het publiek zich beter kan voorstellen hoe deze eruit zagen en hoe de Limes functioneerde. Er zullen bijzondere vondsten uit het limesgebied te zien zijn in de tentoonstellingen, zoals bijvoorbeeld muntschatten en handelsproducten in het Centraal Museum en helmen van infanterie en caveleriesoldaten in Museum Het Valkhof.

Wat is de Romeinse Limes?

De Romeinse Limes is de grens van het Romeinse Rijk. Hoewel deze grens voor het grote deel verborgen ligt in de bodem is zij op sommige plaatsen toch zichtbaar gemaakt. De Rijn vormde in ons land de natuurlijke grens en werd door de Romeinen ook gebruikt als transportroute. De Rijn loopt ook door Duitsland en daarom worden zulke Limes ook wel de Nedergermaanse Limes genoemd. Deze grens is door de Romeinen bijna 4 eeuwen gebruikt. Daarom zijn er veel archeologische voorwerpen in de bodem te vinden bij deze grens.

Archeologische voorwerpen van de grens zijn te vinden in museale collecties en themaparken. Daarnaast zijn er verschillende markeringen in het landschap zoals bijvoorbeeld funderingen van forten, wachttorens, kades, havens, badhuizen en voorraadschuren. Ook zijn er in totaal 22 schepen geborgen. Nederland en Duitsland vinden de Limes zo bijzonder dat ze hebben besloten deze voor te dragen als Werelderfgoed. Tot nu toe staat de Limes op een voorlopige lijst met een beoogde toelating in 2021. Op www.romeinselimes.nl zijn alle initiatieven, tentoonstellingen, collecties en activiteiten over de Romeinse Limes te vinden.

Bron:

Persbericht Google-maps op zijn Romeins: De Romeinse Grens – de Limes – in Museum Het Valkhof en het Centraal Museum.

Afbeelding:

Museum Het Valkhof

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's