Archeologie Magazine: May-mysteries ontrafeld

Goed nieuws voor archeologieliefhebbers: Archeologie Magazine nu overal verkrijgbaar

Nu in de kiosk: Archeologie MagazineTot voor kort was Archeologie Magazine vrijwel onvindbaar in boekhandel en kiosk. Maar we hebben goed nieuws voor archeologieliefhebbers: sinds afgelopen vrijdag is Archeologie Magazine verkrijgbaar in een groot aantal boekhandels en kiosken in het hele land. Snel naar de winkel dus!

Dit kunt u van het nieuwste nummer verwachten:

MAYA-MYSTERIES ONTRAFELD

De grote Mayasteden, lang vergeten en door het oerwoud overwoekerd, spreken enorm tot de verbeelding en geven aanleiding tot de wildste speculaties. Maar wie waren de Maya’s nou echt? Archeologie Magazine neemt u mee naar het jaar 1839, toen twee Amerikaanse avonturiers de verloren Mayasteden ontdekten, en nóg veel verder terug naar de geboorte van de Maya-cultuur, millennia voor onze jaartelling. Ook belichten we de 5 wijdst verbreide misverstanden over de Maya-cultuur (nee, vredelievend waren de Maya’s niet). En we laten zien wat er allemaal bewaard is gebleven. Ook onze populaire rubriek Eetverleden staat in het teken van de Maya's.

Archeologie Magazine: May-mysteries ontrafeldONTDEK DE GESCHIEDENIS VAN DE BIESBOSCH

Waar nu De Biesbosch ligt, bevond zich zeshonderd jaar geleden de welvarende polder de Groote Waard. Deze verdween in 1421 door de Sint-Elizabethsvloed onder water. Zo ontstond de Biesbosch, lang het exclusieve werkterrein van biezen- en rietsnijders, griendwerkers, zalmvissers en jagers. Wij onderzoeken hoe deze mensen leefden en welke sporen ze nalieten.

TARRAGONA, DE GLORIEUZE HOOFDSTAD VAN ROMEINS SPANJE

Het Spaanse Tarragona ten zuiden van Barcelona telt vele Romeinse oudheden, vooral uit de vroege keizertijd. Maar de Romeinse aanwezigheid hier dateert al van de periode van de Tweede Punische oorlog (218-201 v.Chr.). Tarragona speelde een belangrijke rol in de Romeinse overheersing van Spanje. Misschien wel de belangrijkste.

BERLIJN HAD OOK EEN VERBODEN STAD

Ook Berlijn had zijn Verboden Stad. Tijdens de Koude Oorlog lag in het zuiden, in Wünsdorf, een stad die alleen bestemd was voor Sovjetmilitairen en hun gezinnen. Ook daarvoor was Wünsdorf een gewilde locatie. De Duitse atleten die trainden voor de Olympsiche Spelen van 1936 hadden er hun trainingskamp. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een kamp voor moslem-gevangenen.

LEO VERHART: VIA DE A28 NAAR PAASEILAND

n zijn rubriek Omzien neemt archeoloog Leo Verhart, bekend als presentator van de TELEAC-serie ‘Nederland in de prehistorie’, u via de A28 mee naar de wonderen van Paaseiland.

Meer lezen