Goed bewaarde Romeinse weg gevonden

Tijdens archeologisch onderzoek in Heerlen is een goed bewaard deel van een Romeinse weg gevonden. De Romeinse weg ligt onder de Bekkerweg. Het gevonden pad maakt deel uit van de Via Traiana die in de Romeinse tijd van noord (Xanten) naar zuid (Aquis Granni - Aken) liep.

Eeuwenoude weg

Eerder werden er al delen van de eeuwenoude weg in Heerlen gevonden. Cariovallum, het Romeinse Heerlen, ontstond aan het kruispunt van de twee belangrijke heerwegen en werd daarmee een knooppunt in de Romeinse tijd. Via Traiana kwam in de jaren vijftig bij de bouw van een spoorviaduct tevoorschijn en later in 2014 bij werkzaamheden in de binnenstad en in 2015 bij de aanleg van de Buitenring Parkstad.

Volledig en goed bewaard

Het is voor het eerst dat er zo’n volledig en goed bewaard deel van de Via Traiana in Heerlen wordt ontdekt. De eerder gevonden overblijfselen waren in minder goede staat als de huidige. Het is daarom een bijzondere vondst voor de stad die onder andere bekend is vanwege de restanten van het Romeinse badhuis. Afgelopen weekend was het publiek welkom bij de opgraving.


www.1limburg.nl/
www.nu.nl/wetenschap/
historiek.net/
nl.wikipedia.org/

Meer lezen

Landen

Thema's