De voetafdrukken van 12000 jaar oud

De voetafdruk in Utah

R. Nial Bradshaw, U.S. Air Force.

‘Ghost-footprints’, achtergelaten door jager-verzamelaars, ontdekt in Utah

Archeologen van de Cornell Universiteit in New York stuitten in Utah op zogenaamde ghost footprints van jager-verzamelaars die naar schatting zo’n 12.000 jaar oud zijn. De archeologen waren oorspronkelijk niet in de woestijn van Utah voor de voetafdrukken, maar waren onderweg naar een andere archeologische opgraving, vlak bij de Hill Air Force Base in Utah’s Great Salt Lake Desert. Ze zagen de voetafdrukken toevallig, omdat het net had geregend.

Ghost footprints

De voetstappen zijn uiteraard niet echt achtergelaten door woestijnfantomen; de term is gemunt doordat deze voetstappen op slechts op vluchtige momenten waarneembaar zijn. De jagers-verzamelaars liepen volgens hoofdonderzoeker Darin Duke destijds waarschijnlijk door ondiep water, waardoor hun voetafdruk zich meteen vulde met zand. Omdat er een laag modder onder zat, en deze hoger is in dichtheid dan zand, is de voetafdruk wel bewaard gebleven. Toen het natte gebied in de millennia daarop opdroogde, zijn de voetafdrukken gevuld met zout, net als de rest van het gebied.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Zodoende kun je de ghost footprints alleen zien wanneer het regent. Als droge grond nat wordt, trekt het water er snel in, behalve als er nog een laag intacte modder van een voetafdruk onder ligt; dan blijft het zand korte tijd donkerder dan het zand eromheen. Onder deze zeldzame omstandigheden vonden de archeologen de voetafdrukken. In totaal zijn er 88 van dit soort afdrukken ontdekt.

12.000 jaar oud

De archeologen schatten dat de voetstappen minstens 10.000 jaar oud zijn. Het gebied was toen namelijk voor het laatst moerassig; de ideale omstandigheden om voetstappen achter te laten die zo lang gepreserveerd blijven. De onderzoekers hebben de bodem onderzocht met behulp van een ground-penetrating radar. Dit is een radarstraal die de grond ingaat en terugkaatst op ongelijkheden in het grondoppervlak. De afdrukken verschillen in grootte, waardoor de onderzoekers concluderen dat de voetstappen van zowel volwassenen waren als kinderen vanaf een jaar of vijf. De vondst is nog niet door andere wetenschappers beoordeeld of gepubliceerd, dus de “exacte” leeftijd is nog niet geverifieerd.

Kamp

Bij de archeologische opgraving waar de archeologen oorspronkelijk naar onderweg waren, zijn sporen van een kamp aangetroffen. Zo stuitten de onderzoekers er op sporen van een vuurplaats. Ook vonden ze rond de 2.000 botten en verkoolde tabakzaden. Dit geldt als het vroegste bewijs dat mensen tabak consumeerden. Het kamp is van rond dezelfde tijd als de voetsporen, dus er is een kans dat het om dezelfde mensen gaat.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen