Geen foto

Gemeenschap wil Calanais Standing Stones kopen

Calanais Standing Stones. Foto - mmmavocado De bewoners van de regio’s Callanish en Carloway op het Schotse eiland Lewis zijn in overleg om het stuk land waarop de steencirkel de Calanais Standing Stones staat als gemeenschap te kopen. De 5.000 jaar oude stenen dienden ter inspiratie voor de nieuwste Disney-Pixar film Brave en vormden tevens een plaats voor de aflossing van de Olympische vlam.

De familie in wiens bezit het stuk land is, heeft aangegeven het mogelijk te willen verkopen. Deze maand wordt er een bijeenkomst gehouden voor de bewoners van de regio om te peilen wie er interesse zou hebben in de gezamenlijke koop. “Het plan is nog in zijn beginfase. De aankomende vergadering is puur om na te gaan hoeveel gegadigden er zijn,” aldus Kenny Maclennan, voorzitter van de vergadering. “Wanneer er veel positieve respons is, zullen we een adviesbureau inschakelen om ons te adviseren over de koop van het stuk land.”

De Calanais Standing Stones worden ieder jaar door duizenden toeristen bezocht. Het plan van de Schotse overheid om de kosten voor de veerboten naar de Schotse Buiten-Hebriden te verlagen, heeft geleidt tot een stijging van de bezoekersaantallen. Het Publieksbureau voor Historisch Schotland zorgt voor het onderhoud van de site.

Bron: BBC

Meer lezen