Geen foto

Geheim toevluchtsoord van Lawrence of Arabia ontdekt

Lawrence of ArabiaIn Jordanië is een verlaten kamp aangetroffen waar T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, zijn tijd doorbracht.  Het toevluchtsoord van de Britse archeoloog en militair is nog geheel intact en is per toeval gevonden.

Ontdekking in de nationale archieven

Het kamp werd gebruikt door de Britse archeoloog en militair T.E. Lawrence die een legende werd door zijn rol in de guerrillastrijd in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plek zou misschien voorgoed verloren zijn gegaan als deze niet per toeval in de nationale archieven was ontdekt.

John Winterburn, archeoloog aan de Universiteit van Bristol, vond in de archieven een grove schets van de locatie. Deze schets was getekend door een RAF-piloot in 1918 die het kamp tijdens een vlucht had gezien.

´Arab revolt project´

Winterburn begon vervolgens aan een zoektocht waar hij maar liefst tien jaar voor uittrok en die de naam ´Arab revolt project´ kreeg. Met behulp van Google Earth vond hij het stuk woestijn dat op de tekening stond en in november 2012 trof hij het kamp aan.

De doorbraak in de zoektocht kwam volgens Winterburn door een foto waarop soldaten in Rolls Royces zitten met daarnaast een hele typische berg. Hij herkende de berg en keek op Google Earth of zijn vermoeden klopte. De coördinaten werden ingetypt in een GPS-systeem en precies op de vermoedelijke plek lag het kamp.

Intact kamp Lawrence of Arabia

Het kamp was nog geheel intact. In het kampvuur lag nog as en er lagen kapotte ginflessen op de grond. Ook werden lege koekjesdozen aangetroffen.

Directeur van het project, Neil Faulkner, zegt dat ze helemaal niet hadden verwacht dat er nog voorwerpen zouden liggen. Door zijn omschrijvingen van hoe hij leefde en de spullen die zijn aangetroffen is zijn leven ineens heel echt.

Het kamp werd waarschijnlijk gebruikt als basiskamp van de Britten tijdens aanvallen in het Midden-Oosten. Op de vloer zijn resten van hun laatste maaltijden daar aangetroffen, zoals lege flessen en blikken.

Voor meer informatie over Lawrence of Arabia klik hier.

Voor meer informatie over de Peter O'Toole die Lawrence speelde in de legendarische film klik hier.


Bron: catholic.org


Meer lezen