Foto van het boegbeeld

Boegbeeld Barry

Victor Ayal op zijn Twitterpagina @victorayal82

Garnalenvissers takelen eeuwenoud houten beeld uit de Waddenzee

Drie garnalenvissers uit Noord-Holland klussen (onbedoeld) bij als amateurarcheoloog. Ze diepten afgelopen maandag naast de gebruikelijke garnalen namelijk ook een houten beeld op uit de Waddenzee. Opvallend is dat het houten beeld van een man met een baard, een jas aan en een hoed op, puntgaaf uit de zee kwam. De vissers hebben het beeld geëerd met de naam ‘Barry’. Waarvan het precies afkomstig was, wisten ze niet direct. Eén van de vissers, Victor Ayal, maakte de vondst daarom bekend op zijn Twitterpagina, met daarbij de vraag  of iemand misschien wist uit welke tijd dit boegbeeld stamde.

Frygische muts

Vermoedens na appcontact met Michiel Bartels, de gemeentelijk archeoloog van Hoorn, zijn dat het een boegbeeld uit de 17e eeuw betreft. Waarschijnlijk is Barry de beeltenis van een krijger die een zogenoemde Frygische muts draagt. De Frygische muts bestaat al sinds de oudheid. Volgens de legendes werd de muts door koning Midas gedragen, om zijn ezelsoren te verbergen welke een straf waren van de goden voor zijn domheid. In het Romeinse Rijk werd de muts gedragen door vrijgelaten slaven en zodoende werd de muts een symbool voor verkregen vrijheid.

Foto van het boegbeeld

Boegbeeld Barry

Victor Ayal op zijn Twitterpagina @victorayal82

Bijzonder boegbeeld

Dat is ook de reden dat dit beeld waarschijnlijk versiering was op een 17e-eeuws schip, vermoedt Bartels: ‘In de 17e eeuw beeldden de Hollanders in de Strijd tegen Spanje deze krijgers met muts af als teken van herwonnen vrijheid.’ Tegen de Leeuwarder Courant zegt Bartels dat het bijzonder is dat het beeld zo goed bewaard is gebleven. In de Waddenzee zitten namelijk veel paalwormen. Deze wormen eten een houten beeld normaal gesproken in twee jaar op, maar omdat het beeld vast zat in de zandbodem konden ze er waarschijnlijk niet bij.

Zout water

Barry wacht ondertussen in een palingkuip in zout water tot de archeoloog hem donderdag 4 augustus in het echt kan bekijken. Het beeld heeft vermoedelijk honderden jaren onder water gelegen. Wat het effect van plotselinge blootstelling aan zuurstof op het beeld is moet nog blijken. Het beeld wordt zo snel mogelijk geconserveerd en dan zal duidelijk worden waar het beeld tentoongesteld gaat worden.

Pakjesavond

Ayal laat weten dat het deze week wel pakjesavond lijkt: een dag na de vondst van Barry duikt er een balk van 6 meter op in het net van de vissers. ‘Een uur goed scharrelen en wat netschade later vissen we weer’, aldus Ayal.

Tweet Victor Ayal

De tweet die de vondst bekendmaakte.

Victor Ayal op zijn Twitterpagina @victorayal82

Meer lezen