Fundamenten koninklijk paleis gevonden bij veronderstelde geboorteplaats koning Arthur

In Tintagel, Cornwall, werden de fundamenten blootgelegd van een paleis uit de vroege middeleeuwen. Archeologen schatten in dat het paleis uit de 6e eeuw stamt, dezelfde periode waarin de legendes van koning Arthur zich afspeelden.


Vondsten uit de 6e eeuw

Het is uniek dat de gevonden fundamenten van het paleis dateren uit de 5e en 6e eeuw, het is namelijk de eerste keer dat er in Engeland zulke grote vondsten gedaan zijn uit deze eeuwen. De opgravingen onthulden metersdikke gemetselde massieve muren, trappen en leistenen vloeren. Sommige van de gebouwen waren relatief groot, de twee grootste gebouwen waren ongeveer 11 meter lang en 4 meter breed. Rondom de fundamenten werden ook veel scherven van glas en aardewerk gevonden die erop duidden dat de inwoners van de gebouwen welgesteld waren. De gevonden scherven wijzen erop dat de inwoners wijn dronken uit het huidige Turkije en olijfolie gebruikten uit het huidige Griekenland. De borden waar het eten op geserveerd werd, waren afkomstig uit Noord-Afrika en de wijn werd gedronken uit prachtig gedecoreerde glazen uit Frankrijk. De gevonden fundamenten waar allerlei overblijfselen van luxegoederen zijn gevonden, waren waarschijnlijk onderdeel van een veel groter complex, compleet met woningen voor ambachtslieden en soldaten.

Grootschalig onderzoeksproject

De opgravingen werden gedaan als onderdeel van een vijfjarig onderzoeksproject bij het 13eeuwse Tintagel kasteel. Het onderzoek, dat gefinancierd wordt door English Heritage, heeft als doel om meer te weten te komen over het leven in de 5e en de 7e eeuw op deze historische plek. Win Scutt, curator van West-Engeland voor English Heritage, zei het volgende over de vondst: ''De ontdekking van deze gebouwen – waarschijnlijk een koninklijk paleiscomplex – in Tintagel vergroot ons begrip van deze plaats. Het helpt ons een beter beeld te vormen van het leven op een plek van groot belang. Er is momenteel nog weinig bekend over de tijd na de ineenstorting van het Romeinse bestuur in Groot-Brittannië.''

Tintagel en Koning Arthur

Tintagel in Cornwall wordt al eeuwenlang geassocieerd met de legendarische koning Arthur. Volgens de overlevering van Geoffrey of Monmouths zou Arthur verwekt zijn in een kasteel op een schiereiland bij Tintagel. Arthur zou in zijn leven de opmars van de Angelsaksische invallers tijdelijk tot stilstand brengen. Koning Arthur, die schijnbaar leefde in de 6e eeuw, werd voor het eerst genoemd door de monnik Gildas. Aan de betrouwbaarheid van de Historia regum Britanniae waarin Geoffrey een uitgebreidere beschrijving gaf van Arthur's leven, wordt zwaar getwijfeld. Maar met deze nieuwe vondsten wordt wel meer duidelijk over het 6e eeuwse Cornwall, en misschien ook wel over het leven van Engelands grootste legende koning Arthur.

Bronnen

telegraph.co.uk, Royal palace discovered in area believed to be birthplace of kin
independent.co.uk, King Arthur castle Cornwall Tintagel dark ages palace Camelot
historien.nl, Bewijst steen tintagel dat koning Arthur bestaat

Afbeelding

commons.wikimedia.org, Merlin's Cage

Meer lezen