Geen foto
Sabeltandeekhoorn

Volgens de ondezoekers zou de eekhoorn insecten hebben gegeten, geen noten.

-

Fossielen van sabeltandeekhoorn gevonden

In Argentinië zijn fossielen gevonden van een nog onbekend eekhoornachtig dier met sabeltanden. De restanten zijn ca. 95 miljoen jaar oud en moeten meer informatie leveren over hoe de zoogdiertjes naast dinosauriërs leefden.

De Cronopio dentiacutus, zoals het diertje is genoemd, heeft enorm lange tanden, een lange snuit en grote oogkassen. Waarschijnlijk leefde de eekhoorn ’s nachts om de roofdieren van overdag te vermijden. De restanten werden in de provincie Rio Negro gevonden, naast een reeks grote dinosauriërbotten van onder andere de sauropoda en de theropoda.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Het betreft twee gedeeltelijke schedels en kaken. Volgens onderzoekers vullen de fossielen een gat van 60 miljoen jaar in de historie van de zoogdieren. Een onderzoeker aan het Paris Museum of Natural History noemde de vondst een ‘enorm paleontologisch moment’ omdat zulke goed bewaarde fossielen van zoogdieren uit het late Krijttijdperk zeer zeldzaam zijn. Het is bovendien de eerste keer dat een zoogdier uit de Krijtperiode in Zuid-Amerika is gevonden.

Volgens onderzoekers was het diertje kleiner dan vijftien centimeter lang en lijkt het op de sabeltandeekhoorn Scrat van de Ice Age-films. Vanwege de vorm van de kiezen van het dier wordt echter gedacht dat de Cronopio insecten at en geen noten, zoals in Ice Age wel het geval is. 

Bron: Huffington Post


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen