Farao op strijdwagen

Farao Senebkay op brute wijze vermoord

Farao op strijdwagenDe onlangs ontdekte farao Senebkay, één van de eerste koningen van de vergeten Abydos dynastie, werd op brute wijze vermoord tijdens een slag 3.600 jaar geleden. Dit blijkt uit een reconstructie die werd gemaakt van de laatste momenten van de koning.

Koning van Opper- en Neder-Egypte

Woseribre Senebkay werd vorig jaar gevonden door archeologen van de Universiteit van Pennsylvania in een vier kamers tellende tombe. Teksten in de tombe van 1650 v. Chr. identificeerden de farao als de koning van Opper- en Neder-Egypte tijdens de tweede Egyptische tussenperiode (ca. 1793 - 1550 v.Chr.), zoon van Re Senebkay. Archeologen verzamelden zijn botten en herstelden het skelet.

Brute moord

Na onderzoek werden 18 wonden gevonden op verschillende botten. De hoek van de wonden suggereert dat de farao hoger gepositioneerd was dan zijn belagers. Mogelijk zat hij op een paard of stond hij op een strijdwagen. Verschillende snijwonden in zijn voeten, enkels en onderrug brachten hem waarschijnlijk ten val, waarna zijn hoofd werd ingeslagen met Egyptische strijdbijlen en Senebkay stierf. Met het onderzoek werd vastgesteld dat Senebkay de eerste Egyptische farao was die dood ging op het slagveld. Hij werd 35-40 jaar en was bij zijn dood tussen de 1.72 en 1.82 meter.

Eén van de eerste paardrijders

Het feit dat de farao mogelijk op een paard zat, is interessant omdat paarden in die tijd nog niet veel werden ingezet voor oorlogvoering. Waarschijnlijk gingen de Egyptenaren de dieren voor het eerst voor gevechten gebruiken tijdens de tweede tussenperiode. Dit kan betekenen dat Senebkay één van de eerste paardrijdende vechters van Egypte was. Zijn bekken en beenbotten laten duidelijke sporen zien van veelvuldig paardrijden.

Abydos-dynastie

Senebkay behoort tot de Abydos-dynastie, die slechts van 1650 tot 1600 v. Chr. aan de macht was in Egypte. In deze periode stortte het centrale gezag in en ontstonden verschillende kleine koninkrijken. Waarschijnlijk stierf de farao ver van huis, want het lichaam werd pas lange tijd na zijn dood gemummificeerd. In welke slag Senebkay stierf is nog onduidelijk.

Bronnen

www.news.discovery.com

www.theweek.com

www.thecairopost.com

Afbeelding

Door Abzt at de.wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's