De vinder, David Broad, met de ring

De vinder, David Board, met de ring

Noonans

Engelse metaaldetectorliefhebber pakt hobby na 40 jaar weer op en vindt middeleeuwse diamanten ring

De 69-jarige Engelsman David Board vond in 2019 een gouden ring met diamant uit de 14e eeuw toen hij met zijn metaaldetector bij een boerderij in Dorset liep. Dit gebeurde nadat Board zijn detectorhobby na een hiaat van 40 jaar weer had opgepakt. De ring, die nu bekendstaat als the Lady Brook Medieval diamond ring wordt in november 2022 geveild bij Londens veilinghuis Noonans. Naar schatting is deze ring tussen de 30.000 en 40.000 Britse pond waard, wat ongeveer neerkomt op 34.800-46.350 euro.

Een close-up van de ring

De inscriptie luidt: ieo vos tien for tenes le moy

Noonans

Board trok tot in de jaren ’70 regelmatig met de metaaldetector naar het strand waar hij vlakbij woonde, maar dit verwaterde toen hij verhuisde. Toen hij met pensioen ging, werd hij door een vriend aangespoord om de metaaldetector weer op te pakken. Hij vond de ring, waarvan hij in de eerste instantie dacht dat het om een snoepverpakking ging, een kleine drie maanden na zijn herstart. Board had toestemming om bij de boerderij te gaan zoeken van de boer, voor wie hij vele jaren op de melktruck had gereden. Na de vondst spraken beide mannen af om de opbrengst van de ring gelijk te verdelen. Board zei tegen de BBC: ‘Deze vondst was een 'once in a lifetime'-ontdekking, maar ik zal doorgaan met zoeken.’

De ring, gezien van alle hoeken

De vele kanten van de ring

Noonans

Trouwring

Consultant munten en antiquiteiten van Noonans Nigel Mills: ‘De ring is in bijna perfecte staat en er is een omgekeerde diamant in de verhoogde rand ingelegd, zodat het uitsteekt als een punt. De ring bestaat uit twee gevlochten banden, die de vervlochten levens van het echtpaar symboliseren. Aan de binnenkant van de ring is in het middeleeuws-Frans gegraveerd met: ieo vos tien for tenes le moy (ik houd jouw trouw/geloof, houd het mijne).’ De ring weegt zo’n 3 gram.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Sir Thomas Brook en Lady Joan Brook

Sir Thomas Brook en Lady Joan Brook

Noonans

Lady Brook

Het stuk land waar de ring werd gevonden was tussen eigendom van een baron genaamd Reginald de Mohun (1206-1258), totdat ene Henry de Broc (wiens familienaam later ‘verengelst’ werd tot Brook) het van hem overkocht. Het land bleef in de familie en werd uiteindelijk eigendom van Sir Thomas Brook (c.1355-1418), die zich inmiddels tot de rijkste landeigenaar in Somerset had ontwikkeld. Door de uitzonderlijke kwaliteit van de ring, vermoeden experts dat deze vondst de trouwring was die Sir Thomas Brook aan zijn vrouw Lady Joan Brook gaf bij hun huwelijk in 1388. Ook de Franse tekst op de ring wijst in deze richting, aangezien de adel in Engeland destijds Franstalig was..

Mocht je diepe zakken hebben en willen meebieden, dan kan dat hier op 29 november 2022. Je biedt overigens niet enkel op de ring: David Board is met het geld van plan om de dochter van zijn partner aan een hypotheek te helpen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De vinder, David Broad, met de ring

De vinder, David Board, met de ring

Noonans

Meer lezen