Geen foto

Engelands oudste openlucht kerkhof ontdekt

De schedels dateren van rond 8300 v. Chr de Mesolitische tijdRecent onderzoek heeft door middel van C-14datering aangetoond dat de twee in 1928 gevonden schedels ca. 10.000 jaar oud zijn. De schedels werden destijds gevonden in een groeve in het natuurpark Greylake (Engeland – Middlezoy, Somerset).

De nieuwe inzichten tonen, volgens de onderzoekers, aan dat rond 8300 v. Chr. jagers/verzamelaars hun doden begroeven op een eiland in de Somerset Levels. In de jaren vijftig werden er ook grote hoeveelheden vuurstenen gevonden op deze locatie, wat de indruk wekt dat het kampement een permanent karakter had. De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat een groep jagers/verzamelaars het eiland als uitvalsbasis had.

Alle andere menselijke overblijfselen uit deze periode in Engeland zijn gevonden in grotten en kloven zoals Aveline’s Hole in Somerset. Dit is de grootste Mesolitische begraafplaats in Engeland. Dit openlucht  kerkhof  in Greylakeis is de enige – bekende – in Engeland. Ook in de rest van Europa zijn ze zeldzaam.

De schedels zijn ondergebracht in het Bridgwater’s Blake Museum (http://www.blakemuseum.org.uk/)

[bron BBC]    

 

Meer lezen
Tijdvakken