Eigenaar bijzondere helm gevonden

Een jaar gelden ontdekte Jeroen Punt een helm. Hij startte een zoektocht om de eigenaar van dit voorwerp te achterhalen. Hij eindigde in een kerk waar een verborgen grafsteen met een identieke helm erop het verlossende antwoord gaf.

Schelte van Aysma

Het gaat om Schelte van Aysma. Deze Friese officier vocht tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de legers van Maurits en Frederik Hendrik, prinsen van Oranje. Aysema had een indrukwekkende loopbaan in het Staatse leger. Hij begon er rond 1600 als jonge officier en sneuvelde als kolonel tijdens het beleg van Breda in 1637 te Geertruidenberg.

Identieke helm op verborgen grafsteen

Een verborgen steen gaf het gezochte antwoord. In de kerk van het Friese terpdorp Schettens waar leden van de adellijke families Van Osinga en Van Aysma begraven liggen, lag een grafsteen verborgen onder een vlonder in het koor van de kerk. Op de grafsteen stond dezelfde helm als Punt had gevonden. Het was de grafsteen van Kolonel Schelte van Aysma. Zijn grafsteen staat vol met krijgssymbolen.

Presentatie

In overleg met het kerkbestuur is gekozen voor restauratie van de helm. De bijzondere vondst zal deel uitmaken van de vaste presentatie van het Nationaal Militair Museum. Een kopie met informatiebord is binnenkort te bewonderen in de kerk waar ook de officiële overdracht van de helm zal plaatsvinden.

historiek.net/
www.andrebuwalda.nl/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen