Eeuwenoude verzonken Shiva tempels weer toegankelijk

Een periode van extreme droogte en overconsumptie van water heeft de inwoners van het dorp Chandri, West-India, meer dan alleen zware ontberingen opgeleverd. Na het opdrogen van de rivier Godavari konden de dorpelingen namelijk een groep vrijwel onbekende tempels van waarschijnlijk 700 jaar oud bewonderen.

Het meest wonderlijke aan de ontdekte tempels is dat de deze nog steeds onbekend zijn bij het Archeologisch Onderzoek van India (ASI). De enige vermelding van de tempels is in een Brits wijkblad gemaakt, toen de Britten nog over India heersten. Voor veel van de lokale bevolking is dit de eerste keer dat zij de tempels zien, wat een vrij unieke gebeurtenis moet zijn.

driemaal verzonken

De tempels stonden oorspronkelijk in het open zicht, maar kwamen onder water te staan toen de Godavari werd afgedamd in 1907. De rivier is sindsdien tweemaal opgedroogd, in 1936 en 1982. De tempels werden onthuld op beide gelegenheden. Dorpelingen namen toen de gelegenheid om de modder van de tempels en afgoden te reinigen. Daarna werden de tempels daadwerkelijk in gebruik genomen tot ze weer onder water kwamen te staan. De dorpelingen hebben dit proces ook ditmaal herhaald.

tempel van Shiva

De meeste tempels zijn gewijd aan de god Shiva, één van de drie grootste goden van het Hindoeïsme.De idolen (beelden van Goden) in de tempel zijn in verrassend goede staat. Er zijn ook verschillende idolen verspreid over de rivierbedding, die de dorpelingen maar al te graag verzamelen. Met de hulp van de overheid wil de bevolking van Chandri een museum oprichten. Naast het feit dat de tempels op die manier bekend blijven bij de overheid en de bevolking, heeft een museum uiteraard een positieve invloed op het toerisme in de regio en daarmee de economische voorspoed.

tempeldistrict

Het district Nashik waar het dorp Chandri in ligt is daarnaast al een populair bedevaartsoord voor de toegewijde van Shiva, omdat de Triambakeshwar tempel hier is gevestigd. Deze tempel wordt beschouwd als een van de twaalf heiligste Shiva tempels in India. Chandori is ook een bedevaartsoord in zijn eigen recht, dankzij de nabijgelegen Khandoba tempel. De toevoeging van een museum aan de groep tempels lijkt dan ook een echte trekpleister.

Nog veel onduidelijk

De tempels zijn gebouwd in de zogenaamde Hemadpanthi stijl van de architectuur die teruggaat tot de dertiende eeuw. De stijl staat onder andere bekend om het gebruik van zwarte steen en kalksteen. De dorpelingen geloven daarom dat deze tempels zouden dateren uit die tijd. Wellicht volgt er nog een precieze datering als er een museum wordt geopend. Daarnaast wordt ook meer kennis gevraagd over de idolen en de nabijgelegen ghats (platformen in de rivierbedding) die zijn gevonden, die naar alle waarschijnlijkheid zijn gebouwd in de tijd van de Peshwa heersers (17e eeuw tot begin 19e eeuw).

 bronnen:

en.wikipedia.org, Shiva

en.wikipedia.org, Peshwa

en.wikipedia.org, Hemadpanti architecture

digitaljournal.com, Indian temples uncovered after river dries up

afbeeldingen:

Amrutheswar temple, en.wikipedia.org, Bhushan540

temple, en.wikipedia.org, Mony Panicker

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's