Greco-boeddhisme

Een bovenaanzicht van de tempel

Missione Archeologica italiana in Pakistan / ISMEO/UNIVERSITA' CA' FOSCARI VENEZIA

Eeuwenoude Grieks-boeddhistische tempel ontdekt in Pakistan

In Pakistan hebben Italiaanse archeologen de restanten van een eeuwenoude boeddhistische tempel ontdekt, vermoedelijk uit de tweede eeuw voor Christus. De tempel is waarschijnlijk gebouwd onder de heerschappij van een Griekse koning. De ontdekking werd gedaan in het stadje Barikot, in Noord- Pakistan. Volgens de archeologen toont de tempel het belang van Barikot als religieus en cultureel centrum tijdens de tweede eeuw v.Chr.

Barikot is al bewoond sinds 1.700 v.Chr. - al is de stad in de loop der eeuwen meerdere keren verlaten en vervolgens weer opgebouwd. Vanwege de zeer lange geschiedenis van deze nederzetting, bestaan hier verschillende archeologische lagen die tot wel 10 meter diep de grond in reiken.

Swat-vallei

Een uitzicht over de vallei waar Barikot zich begeeft

Missione Archeologica italiana in Pakistan / ISMEO/UNIVERSITA' CA' FOSCARI VENEZIA.




Griekse verovering van Barikot

Griekse en Latijnse bronnen melden dat Barikot een rijke stad was toen Alexander de Grote de stad veroverde in 327 v.Chr. Tussen 327 en 324 v.Chr. veroverde deze beroemde Griekse veldheer grote delen van het huidige Afghanistan, Pakistan en de Indusvallei, een gebied waar het boeddhisme destijds sterk aanwezig was.

Grieks-boeddhisme

Een zilveren munt uit 322 v.Chr. waarop Alexanders overwinningen in India worden gevierd

Publiek domein.



Kort na Alexanders dood in 323 v.Chr. viel zijn rijk echter uiteen en splitste verschillende koninkrijken zich af. Desalniettemin bleven er Griekse kolonisten wonen in de regio. Dit waren over het algemeen mannen die in Alexanders leger gediend hadden en door hem als onderdeel van stadsgarnizoenen achtergelaten waren, om Alexanders grip op de regio te bewaren. De aanwezigheid van Griekse soldaten en overheersers zorgde voor een opvallende vermenging van Griekse en Boeddhistische cultuur – ook wel het Graeco-Boeddhisme genoemd. Dit bracht onder andere een vermenging van Griekse en boeddhistische religie en kunst teweeg. Kolonisten en hun nakomelingen hadden over het algemeen goede relaties met de boeddhisten.


Geïnteresseerd in boeddhistische geschiedenis? In het komend nummer van Archeologie Magazine vertellen we je meer over de eeuwenoude boeddhistische rotstekeningen in de Pakistaanse Himalaya, die tegenwoordig vaak het slachtoffer zijn van vandalisme en vernietiging. Meer weten? JA GRAAG!


Greco-boeddhisme

Een boeddhabeeld uit Pakistan met Griekse stijlelementen en een kapiteel uit het noorden van India uit de derde eeuw voor Christus

Publiek domein.




Wat is er gevonden?

De archeologen hebben restanten van een boeddhistische tempel ontdekt, die zo’n 3 meter hoog zijn. Hier zijn nog overblijfselen van een stoepa te zien, een duidelijk voorbeeld van boeddhistische architectuur. Verder ontdekten de archeologen een trap, die via een aantal achtereenvolgende kamers uiteindelijk leidde naar de ingang van de tempel. Voor deze ingang bevond zich volgens de archeologen een openbare binnenplaats. Op een van de traptreden werd ook een inscriptie in Kharosthi-schrift gevonden. Dit is een schrift dat ongeveer van de derde eeuw voor, tot de derde eeuw na Christus gebruikt werd in Centraal-Azië en India. Wat hier precies geschreven staat is echter nog niet bekendgemaakt. Wel is door een paleograaf vastgesteld dat de inscriptie stamt uit de eerste eeuw voor Christus.

Grieks-boeddhistische tempel

-

Missione Archeologica italiana in Pakistan / ISMEO/UNIVERSITA' CA' FOSCARI VENEZIA



Koning Menander

Tijdens de opgraving van de tempel ontdekten de archeologen restanten van een kleine nog oudere tempel, die vermoedelijk rond 150 v.Chr. gebouwd is. Dit plaatst de restanten in de tijd van koning Menander I, die regeerde van ongeveer 165 tot 130 v.Chr. Menander wordt gezien als belangrijkste koning van de zogenaamde Indo-Griekse koninkrijken. Volgens de Milindapañhā (vertaald: de vragen van Menander), een boeddhistische tekst uit de tweede eeuw na Christus, zou Menander I zich bekeerd hebben tot het boeddhisme nadat hij vele gesprekken had gevoerd met een wijze boeddhistische monnik. De vondst van een boeddhistische tempel uit deze periode lijkt dit verhaal te ondersteunen, aangezien dit bouwwerk dus waarschijnlijk onder zijn heerschappij gebouwd is (al zou Menander zich natuurlijk ook om praktische redenen hebben kunnen bekeren).

Menander I

Een zilveren munt van Menander I

Publiek domein.



“De ontdekking van een religieus monument uit de tijd van de Indo-Grieken toont aan dat Barikot een belangrijk centrum was voor religie en pelgrims. Destijds was de regio een heilig land voor het boeddhisme”, aldus Luca Maria Olivieri, een van de archeologen.

Bronnen: ElsevierUniversità Ca' Foscari Venezia.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen