Eeuwenoude graftombe gevonden op Cyprus

In Soloi, Noord-Cyprus, is een 2400 jaar oud ondergronds graftombecomplex gevonden. Archeologen vermoeden dat in het complex een aristocratische familie begraven ligt.

Drie grafkamers

Het complex dat gevonden is bestaat uit drie grafkamers. Twee van deze kamers zijn intact aangetroffen; de derde is geplunderd. In de twee intacte grafkamers zijn  onder andere menselijke resten, wapens en sieraden gevonden. In één van de kamers is bovendien een gouden klimopkrans gevonden. Bijzonder, want de krans heeft meer dan twee millennia overleefd.

Handel met Athene

Volgens archeoloog Hazar Kaba van de universiteit van Ankara zijn de waardevolle goederen die in de graftombe gevonden zijn een belangrijk bewijs. Er werd dus echt gehandeld tussen Athene en Soloi. De stad Soloi kon Athene volgens Kaba voorzien van hout en koper, en kreeg daar van Athene waardevolle goederen voor terug. Ook zijn er bewijzen van connecties met andere gebieden gevonden. Zo lijkt de gouden krans op kransen die op het graf van Macedonische aristocraten geplaatst werden.

Een rijke, aristocratische familie

De menselijke resten die zijn gevonden zijn van een vrouw, een man en een klein meisje. In een andere kamer zijn nog resten van een vrouw en een meisje gevonden. Het is volgens Kaba aannemelijk dat deze mensen behoorden tot een rijke aristocratische familie: alleen dan werd je in een dergelijke graftombe begraven.

Een welvarende stad

Soloi was één van de belangrijkste steden in Cyprus. De locatie van de stad is waarschijnlijk ooit gekozen vanwege de aanwezigheid van water, koper en vruchtbare aarde. Andere resten van bijvoorbeeld tempels, theaters en paleizen die ooit in Soloi gevonden zijn, wijzen ook op de vroegere aanwezigheid van een rijke elite.

Bronnen

www.livescience.com

www.ancient-origins.net

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Goldkranz von Soloi', Een andere goudkrans die in Soloi gevonden is, Gerhard Haubold (2011).

Meer lezen
Tijdvakken
Landen