Eeuwenoud leeuwenstandbeeld opgegraven in Turkije
In Turkije zijn de overblijfselen opgegraven van een monumentaal poortcomplex, versierd met stenen beeldhouwwerken waaronder een volledig intacte, uitgehouwen leeuw. Het archeologische team dat de opgraving deed, beweert dat deze vondst nieuwe inzichten biedt in culturele aspecten van staten uit de IJzertijd.
Het complex werd gevonden door archeologen van het University of Toronto’s Tayinat Archaeological Project in zuidoost Turkije. De poorten boden toegang tot het slot van Kunulua, hoofdstad van het Neo-Hettitische koninkrijk van Patina dat bestond tussen 950 tot 725 v.Chr. De poort komt bovendien overeen met een vondst uit 1911, waar door archeoloog Sir Leonard Woolley een poort van de royale Hettitische stad Carchemish werd gevonden.
“De leeuw is volledig intact en is ongeveer 1,3 meter hoog en 1,6 meter lang,” aldus Timothy Harrison, directeur van Tayinat Archaeological Project. “Een tweede beeld dat nabij werd gevonden toont een menselijk figuur met leeuwen aan zijn weerzijde, wat een iconisch cultureel motief genaamd Meester en Dieren is uit het Oude Nabije Oosten tijdperk. Het symboliseert de oplegging van geciviliseerde orde over de chaotische krachten van de natuurlijke wereld.”
De aanwezigheid van de leeuwen, of sfinxen, naast hun meesters zou voortkomen uit een Hettitische traditie uit de Bronstijd, vertelt Harrison. De standbeelden zouden dienen als grenszones en bovendien de rol van de koning aanduiden als goddelijk toegewezen beschermheer of poortwachter van de gemeenschap.
Bron: Science Daily