Eeuwenoud anker en kanon gevonden in wateren bij Hong Kong

Afgelopen weekend zijn door een groep lokale duikers in Hong Kong belangrijke vondsten gedaan op de zeebodem. Hier vonden zij een deel van een anker dat waarschijnlijk al 1000 jaar oud is en een kanon. De vondst is een mijlpaal voor het onderzoek in Hong Kong naar het maritieme erfgoed en biedt nieuwe perspectieven voor verder onderzoek.

Anker van de Song dynastie

Bij de Un Kong Eilanden in Hong Kong is een ankerstok – het bovenste gedeelte van het anker – gevonden bij het Basalt Island. Onderzoekers geloven dat de ankerstok teruggaat naar de Song dynastie, dit was een dynastie in China tussen 960 en 1279. In deze periode werd er veel gedaan aan de ontwikkeling van steden, daarnaast bloeide ook de handel en koopvaardij op. Er wordt geschat dat het anker ongeveer 1000 jaar oud is, hiermee is het gelijk het oudste maritieme voorwerp gevonden in Hong Kong. Doctor Libby ChanLai-pik, senior curator van het Hong Kong Maritiem Museum, gaf het volgende commentaar op de vondst: ‘De vondst is belangrijk voor Hong Kong’s maritieme geschiedenis omdat deze laat zien dat Hong Kong een locatie is die onderzocht moet worden. Het anker bewijst dat Hong Kong waarschijnlijk zeer ontwikkeld was ten tijde van de Song dynastie op het gebied van scheepsvaart en commerciële handel.’

Kanon uit de 19e eeuw

Bij de kust van High Island is een kanon gevonden, met behulp van hamers en een krik maakten de duikers het kanon los van de zeebodem. Vervolgens brachten ze met een ballon en een kraan het 1000 kilogram  wegende kanon naar het droge land. De duikers konden op de vindplaats ook nog een tweede kanon zien liggen, maar er was geen tijd om ook dit kanon mee te nemen. Het kanon is afkomstig uit een heel andere periode dan het anker. Paul Harrison, als conservator werkzaam bij het Maritieme Museum, schat dat het kanon afkomstig is uit de jaren 1830 tot 1850.

Initiatief van het Hong Kong Maritiem Museum

De vondsten gedaan in de wateren rondom Hong Kong zijn belangrijk omdat de wateren nog vrij onontdekt zijn. Pas sinds 2009 wordt er door het Maritiem Museum in Hong Kong geïnvesteerd in maritieme archeologische zoektochten. Het museum hoopt in de toekomst samen te kunnen gaan werken met de overheid. Op deze manier kunnen zij verder onderzoek financieren en de voorwerpen ook tentoonstellingen voor het publiek. Vondsten gedaan in het grondgebied van Hong Kong worden nu namelijk direct eigendom worden van de staat.Dit betekent dat ze in archieven verdwijnen en lokale onderzoekers en belangstellenden geen toegang hebben tot de historische stukken.
Medewerkers van het Maritiem Museum hopen in de toekomst scheepswrakken te vinden. De vondst van het kanon en anker zijn hoopgevend en hebben laten zien dat er nog voldoende onontdekte schatten op de bodem voor de kust van Hong Kong liggen.

Bronnen

scmp.com, Hong Kongs Sunken Treasure
archaeologicalnews.tumblr.com, Hong Kongs Sunken Treasure
nl.wikipedia.org, Song dynastie

Afbeelding

en.wikimedia.org, Xu Fu's expedition

Meer lezen

Tijdvakken

Landen