De Columbia rivier bij Kennewick

Eerste prehistorische mens kwam over zee naar Amerika

De Columbia rivier bij KennewickMensen kwamen duizenden jaren eerder naar Amerika dan tot nu toe werd aangenomen. Ook kwamen zij niet over land, maar over zee. Dit concludeert antropoloog Doug Owsley in zijn onderzoek naar de Kennewick Man, dat in oktober 2014 in boekvorm is verschenen. Dat boek schreef hij samen met zeventien andere onderzoekers.

Vondst Kennewick Man

De botten van de Kennewick Man werden achttien jaar geleden gevonden door twee tieners aan de kant van de Columbia rivier in de staat Washington. Aanvankelijk dachten zij dat het om een misdrijf ging. Politiefunctionarissen, die opmerkten dat de botten er wel heel oud uit zagen, lieten de overblijfselen onderzoeken door antropologen. Zij kwamen tot de conclusie dat het hier ging om een man die daar zeker 9.000 jaar geleden was begraven.

Bevindingen

Onderzoek naar de man had nog wel wat voeten in de aarde, omdat Indianen meenden dat het hier ging om een eigen voorouder die naar goed gebruik direct weer begraven diende te worden. Toch kreeg Owsley na een rechtszaak de mogelijkheid de botten te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de man ongeveer 1,74 meter lang en 74 kilo zwaar was, waarschijnlijk jaagde op zeehonden en vis at. Toen hij ongeveer vijftien tot twintig jaar oud was, moet hij zijn geraakt door een speer

Reconstructie

De Kennewick Man toont verwantschap met groepen die langs de Aziatische kust leefden. Aan de hand van een reconstructie die Owsley maakte van het gezicht van de Kennewick Man, is dit duidelijk te zien. Deze mensen hadden boten en konden daarmee naar Amerika varen. De Kennewick Man leefde volgens Owsley aan de kust van Alaska. Waarom de man uiteindelijk zo ver zuidelijk is begraven, wil hij nog onderzoeken.

Bron: www.cbsnews.com

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's