Een van de grootste Romeinse badhuizen van Nederland gevonden

Metingen in het Zuid Limburgse Meerssen brachten op het terrein waar ooit een van de grootste Romeinse villa's van Nederland stond een Romeins badhuis aan het licht. Het gaat om een van de grootste badhbuizen van ons land.

Herenboerderijen

In Zuid Limburg stonden in de Romeinse tijd grote herenboerderijen. Zij produceerden graan voor steden als Nijmegen en legerplaatsen langs de limes.  In het vruchtbare Zuid Limburg zijn maarliefst 17 Romeinse herenboerderijen gevonden. Het villacomplex in Meerssen is er een van. Dat er een badhuis zou worden gevonden was volgens de verwachtingen. De archeologen troffen het gebouw alleen op een andere plaats dan gedacht.

Thermen

Door middel van elektromagnetische metingen en grondradar werden de funderingen in kaart gebracht. Er werden onder andere resten van een Romeins vloerverwarmingssysteem en de sporen van wat vermoedelijk een afvoerkanaal is geweest aangetroffen. De Romeinen staan bekend om hun badcultuur. De meeste Romeinen gingen naar een openbaar badhuis zoals het badhuis de Thermen in Heerlen. Het badhuis in Meerssen behoort tot een villacomplex, het gaat dus om een privébadhuis. In 2003 werden resten van een lager gelegen bijgebouw al aangetroffen

Erosie

Tegenwoordig is het terrein in gebruik als akker. Erosie van het terrein kan de archeologische sporen bedreigen. Het vondstencomplex ligt op een helling, door regen kan  de bovenste laag aarde verschuiven. Daarom wordt er gekeken naar manieren om de resten van de villa te behouden.

www.1limburg.nl/

cultureelerfgoed.nl/

Afbeelding: Gerti de Koeijer

Meer lezen

Landen

Thema's