Er zijn talloze erfgoedsites in China van de kaart geveegd.

Duizenden Chinese erfgoedsites van de kaart geveegd

Er zijn talloze erfgoedsites in China van de kaart geveegd.Na een nationale erfgoedtelling in China – de eerste sinds twintig jaar – is door de Chinese afdeling administratie van cultureel erfgoed geconcludeerd dat ruim 44.000 geregistreerde erfgoedsites van de aardbodem zijn verdwenen. Nog eens enkele duizenden zouden in ‘zeer slechte staat’ verkeren.

Volgens de telling zijn er 766.722 erfgoedsites in China. Een gedeelte daarvan blijkt nu verdwenen. Hoewel de sites niet bij naam werden genoemd, gaat het om ruïnes, oude tempels en culturele relieken.

Volgens Liu Xiaohe, directeur van het onderzoek, is constructiewerk de grootste boosdoener voor het verdwijnen van de sites. Veel van de historische locaties waren onbeschermd, waardoor constructieprojecten zonder slag of stoot gerealiseerd konden worden. Hoewel veel sites om die reden zijn vernietigd, zijn sommige locaties om onbekende redenen verdwenen.

Een andere oorzaak is de onlangs aan het licht gekomen diefstal van archeologische voorwerpen in China. De tombejagers zouden dynamiet en bulldozers gebruiken om monumenten en graven open te breken en eventuele voorwerpen plunderen. Hoewel de politie verschillende campagnes heeft opgericht om dit te voorkomen, is er te weinig macht om de talloze dieven in het grote land te weerhouden. Lees hier het volledige bericht.

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen

Tijdvakken

Landen