Geen foto

Tombedieven troeven Chinese archeologen af

Talloze tombes zijn leeggeroofd in China.Hoewel tombejagers en –dieven wereldwijd voorkomen, spant het aantal leeggeroofde Chinese archeologische sites de kroon. De dieven gebruiken bulldozers en dynamiet om bij de historische schatten te komen, waardoor archeologen vaak met lege handen eindigen.

De archeologen geven aan dat de dieven steeds betere middelen gebruiken om bij de schatten te komen, zoals dynamiet en nachtbrillen. De gestolen voorwerpen worden vervolgens ettelijke dagen later verkocht op de internationale zwarte markt. Hoewel de politie al meerdere campagnes heeft opgezet in strijd tegen de criminelen, levert het vaak weinig op.

China kent duizenden sites over het hele land, wat het moeilijk maakt om de dieven te traceren. “Aanvankelijk had China veel waardevolle tombes en hoewel het treurig was om een tombe leeggeroofd te zien, was het altijd mogelijk om snel weer een identieke tombe te vinden,” aldus archeoloog Wei Zheng van de universiteit van Peking.

Leeggeroofd

“Tegenwoordig zijn er te veel vernietigd. Zodra één leeggeroofd is, is het moeilijk om een soortgelijke tombe te vinden.” Zhengs collega, professor Lei Xingshan, staat hem bij: “We zeiden eerst dat negen van de tien tombes al leeg waren vanwege tombejagers. Tegenwoordig is dat negenhalf van de tien keer.”

Vrijwel elk van de negenhonderd tombes die Zheng en Xingshan met hun team in twee jaar tijd vonden in de provincie Shanxi, was leeggeroofd. “Het is verschrikkelijk om te zien gebeuren,” aldus Zheng. “Archeologen zitten nu enkel achter de tombejagers aan.”

Groeiende markt

Volgens experts begonnen de problemen toen China´s economie begon te groeien in de afgelopen aantal jaren. Internationale verzamelaars zorgden bovendien voor een grote markt voor de dieven. Volgens Zheng verscheen daardoor in de jaren ´80 de zin: “Als je rijk wilt worden, graaf oude tombes op en wordt van de ene dag op de andere een miljonair.”

Het is soms verbazingwekkend hoeveel werk er in het stelen van voorwerpen wordt gestoken. Zo vonden de Chinese autoriteiten vorig jaar een sarcofaag van 27 ton die van de stad Xi’an was gestolen en naar de VS was verzonden. Vaak laten de autoriteiten dit soort gevallen ook gaan, omdat het geen prioriteit heeft of omdat ze omgekocht worden.

Uit de hand

In het ergste geval vernielen de jagers de archeologische site. Zo baanden enkele dieven vorig jaar met een bulldozer hun weg door tien recentelijk ontdekte tombes in de provincie Jiangxi. Volgens de krant The Global Times lagen er talloze stukken van lijkkisten en keramiek over de vloer verspreid. Elk van die voorwerpen werd op tweeduizend jaar oud geschat.

Nader onderzoek op dusdanig vernielde sites is volgens archeologen onmogelijk, omdat de academische waarde van de site erdoor verloren gaat. Volgens Luo Xizhe, vertegenwoordiger van het bureau van culturele relikwieën in Shaanxi, loopt de situatie uit de hand: “Als we niet direct en effectief handelen om deze voorwerpen te beschermen, zal er in de komende tien jaren niks overblijven om te beschermen.”

Bron: The Guardian

Meer lezen
Tijdvakken
Landen