Duizenden Aboriginal artefacten ontdekt in Australië

De bouw van een sneltram nabij Sydney heeft geleid tot de vondst van circa 20.000 inheemse artefacten. De locatie van de vondst zou volgens archeologen een ceremoniële ontmoetingsplek geweest kunnen zijn. Inheemse erfgoed adviseurs eisen een directe stop van de bouw van de nieuwe tramlijn na de ontdekking.

Wellicht nog meer

Ongeveer 20.000 inheemse artefacten zijn er gevonden, maar erfgoed experts die op de locatie werken beweren dat er misschien wel meer dan 50.000 in het gebied liggen, dat dus bedoeld is voor sneltrams in Randwick. “Er is helemaal niets zoals dit in Sydney”, zei Scott Franks. Zijn bedrijf werd aangenomen om advies te geven over inheemse erfgoed vraagstukken voor de 2.1 miljard dollar kostende sneltramlijn. Volgens Franks is een belangrijk element van de vondst het feit dat sommige artefacten uit de Hunter Valley afkomstig lijken te zijn: “Er is materiaal gevonden dat niet uit Sydney komt. Het laat een handelsroute zien, of dat mensen uit de Hunter Valley samenwerkten met mensen uit Sydney.”

Onzekerheid over ontdekkingsplek

Ondanks de grote vondst bestaat er nog onzekerheid over wat er nu moet gebeuren met de locatie. Het bouwbedrijf Transport for NSW erkent het belang van de vondst, maar heeft niet gezegd of het instemt met het verzoek om te stoppen met het werken aan een transportproject dat kampt met een smal tijdschema. “Archeologisch werk dat eind 2016 en begin 2016 plaatsvond heeft een hoge dichtheid aan Aboriginal artefacten geïdentificeerd. Transport voor NSW en ALTRAC Light Rail onderzoeken in samenwerking met Aboriginal vertegenwoordigers de kansen om objecten op de locaties te herkennen en te gebruiken voor bijvoorbeeld educatieve programma’s”, aldus een NSW vertegenwoordiger.

‘Significant voor de staat’

Jakub Czastka, een archeoloog uit Tocomwall, zei dat de dichtheid van de vondst – meer dan 20.000 artefacten in slechts 100 vierkante meter, zeer bijzonder is en een aanwijzing voor een ceremoniële ontmoetingsplek is. “Ik ben sterk van mening dat deze locatie van staatsbelang is”, aldus Czastka. Mr. Franks suggereerde dat het gebied een plek geweest kan zijn voor conflict tussen georganiseerde inheemse groepen en koloniale strijdkrachten. Onder de 20.000 artefacten zijn objecten te vinden zoals speerpunten en snijgereedschappen. Het Aboriginal volk heeft zich door duizenden jaren heen verspreidt over het Australische continent. De Aboriginals bestaan uit honderden distinctieve groepen, met ieder hun eigen taal en cultuur.

Bronnen:

www.archaeology.org

www.smh.com.au

Afbeelding:

Aboriginals, via Wikimedia

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's