Zwaard opgegraven Maastricht

Duizend jaar oud zwaard gevonden bij Maastricht

Zwaard opgegraven MaastrichtIn de buurt van Maastricht is een bijzonder zwaard gevonden. Het zwaard kwam bij baggerwerkzaamheden naar boven, en is zo'n duizend jaar oud. Röntgenonderzoek moet uitwijzen hoe oud het zwaard precies is en waar het zwaard precies vandaan komt.

Zwaard opgebaggerd

Het zwaard werd ontdekt tijdens baggerwerkzaamheden bij Bosscherveld in Maastricht voor het project Grensmaas. De bestuurder van een baggermolen zag het zwaard uit de molen steken en legde de werkzaamheden meteen stil. Een opgeroepen archeoloog bevestigde dat het inderdaad om een duizend jaar oud zwaard ging.

Eerdere vondsten

Het is niet de eerste keer dat er tijdens de werkzaamheden voor het project Grensmaas wapens worden opgegraven. Eerder werden al werpbijlen en stukken van zwaarden gevonden, maar nog niet eerder werd een zo goed als volledig intact zwaard gevonden. De archeologen hopen dat bij het röntgenonderzoek nog versieringen of inscripties zichtbaar worden, waarmee de herkomst van het zwaard beter kan worden bepaald.

Ruimte voor de rivier

In het kader van het project Grensmaas krijgt de Maas op veel plekken meer ruimte. Daardoor is er niet alleen meer ruimte voor het water, maar ook voor de natuur. Voor het project wordt veel grond afgegraven, waarbij dus soms mooie vondsten worden gedaan. De werkzaamheden bij Bosscherveld duren nog tot 2019.

Bron:

Consortium Grensmaas

Afbeelding:

Consortium Grensmaas

Meer lezen

Tijdvakken

Landen