Een Europese Das. Beeld door Peter Trimming via Wikimedia.

Duitse dassen ‘vinden’ middeleeuwse graven

Een Europese Das. Beeld door Peter Trimming via Wikimedia.In Duitsland heeft een das archeologen geholpen middeleeuwse graven te vinden. Kunstenaar en monumentenverzorger Lars Wilhelm bekeek al vijf jaar hoe een groep dassen een burcht groef in de grond, maar kwam er pas recent achter dat de dassen dat deden in een oud graf nabij het Noord-Duitse Brandenburg.

Wilhelm en zijn vrouw hadden eerst het wat vreemde plan om kunstwerken in de burcht te leggen, totdat zij botten ontdekten in het dassenverblijf. Het echtpaar belde meteen met archeologische experts, die het werk van de dassen voortzetten en zo in totaal acht graven blootlegden.

Archeologen ontdekken voorwerpen in graf

Professor Felix Biermann van de Ernst August Universiteit in Göttingen verklaarde dat de graven behoorden aan een Slavische stam uit het begin van de 12e eeuw. De ‘heidense’ Slaven waren in die tijd omringt door christelijke volken en dat maakt de vondst extra bijzonder, omdat ze nog hun eigen aparte gebruiken hadden. Twee van de gevonden skeletten in de graven behoorden aan adellijke krijgers. Dat concludeerde het onderzoeksteam onder leiding van Biermann aan de hand van de voorwerpen in het graf. Bij één van de skeletten vonden zij een tweezijdig zwaard, een bronzen schaal en riemgesp met een bronzen slangenhoofd.

Slavische ridder

Het skelet, afkomstig van een 40-jarige man, bleek na onderzoek sporen van botbreuken te vertonen. Volgens de archeologen zijn die veroorzaakt door gevechten met lansen en zwaarden en een val van zijn paard. Voor Biermann genoeg aanleiding om ervan uit te gaan dat het gaat om een ridder. Het graf van de tweede ridder was eerder al leeggeroofd.

Bron: The Local

Meer lezen

Landen

Thema's