Geen foto

Dijkwoning uit 17e eeuw aan Zuiderdijk gevonden

De fundamenten van een 17e-eeuwse dijkwoning zijn gevonden tijdens versterkingswerkzaamheden aan de Markermeerdijk in het Noord-Hollandse plaatsje Schellinkhout, nabij Enkhuizen en Hoorn.

Het betreft een binnendijkse houten woning met een baksteen fundament. Het huis is acht meter breed en achttien meter lang en bestond hoogstwaarschijnlijk uit meerdere kamers. In de woning werd een zilveren munt gevonden uit 1662, een muntgewicht met het wapen van Hoorn en een kandelaar uit de zestiende eeuw, wat aanduidt dat het plaatsje al sinds die eeuw bewoond wordt.

Een team van archeologen van Archeologie West-Friesland voerde de opgraving uit in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tijdens dijkversterkingswerkzaamheden. De vondst werd gedaan in de afrondingsfase van deze werkzaamheden. De archeologische site blijft echter tot halverwege 2012 niet beschikbaar voor het publiek.

De versterking van de Markermeerdijk maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil met dit programma de komende jaren ca. 100 kilometer aan dijk en duin langs de Noordzee, de Waddenzee en het IJssel- en Markermeer versterken.

Bron: Dichtbij.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen