Digitale gezichtsreconstructie van een 1400 jaar geleden vermoorde man

Wetenschappers hebben digitaal het gezicht van een 1400 jaar oude man weten te reconstrueren. Het slachtoffer, behorend tot de Picten (Keltische stam) in Schotland, werd wreed vermoord. Archeologen vonden de resten van de man in een grot in de Schotse hooglanden. Hij lag daar in een vreemde positie, aldus de archeologen. Namelijk met zijn benen gekruist en zijn lichaam met stenen bedekt.

Vermoord door schedelbreuken

Wetenschappers van het Centrum voor Anatomie en Menselijke identificatie (CAHID) in Dundee (Schotland) hebben de botten onderzocht en daaruit een reconstructie gemaakt van het gezicht van de man. Ze ontdekten aan de hand van de botten dat de man vermoord is door meerdere klappen op het hoofd. Bij een van de eerste klappen zijn de tanden en kaak gebroken. Hierdoor raakte hij bewusteloos en daarna is met een scherp voorwerp zijn hoofd doorboord. De laatste klap heeft zijn schedel gebroken. Ondanks deze beschadigingen aan de schedel is het skelet toch goed bewaard gebleven waardoor er dus een reconstructie gemaakt kon worden. Uit de botten konden de archeologen ook afleiden dat de man gestorven is tussen 430 en 630 na Christus. Toen leefden de Picten in Schotland: van de late IJzertijd tot de vroege Middeleeuwen.

De Picten

De Picten hebben geen schriftelijke restanten nagelaten van hun samenleving waardoor het voor onderzoekers een mysterieus volk is. Het enige wat we weten over de Picten komt van grottekeningen en Romeinse schrijvers. De Romeinen kwamen namelijk in conflict met de Picten toen ze Groot-Brittannië veroverden. De Picten smeerden hun lichamen vaak in met een blauwe stof van planten en ze hadden veel tatoeages. Voor de Romeinen zagen ze er daardoor uit als losgeslagen wilden, aldus de Romeinse geschriften.

Andere vondsten in de grot

De opgraving van het stoffelijk overschot in de grot leert onderzoekers ook over het (andere) gebruik van grotten door Keltische volkeren. Restanten van ijzer wijzen bijvoorbeeld op de aanwezigheid van ijzersmeden. De man is na zijn dood in de grot gelegd door een nog onbekende reden. Onderzoekers hopen dan ook meer te leren over de grot bij volgende expedities. In de grot zijn tot nu toe ook 200 tot 300 jaar oude resten gevonden van leven. Dit zijn waarschijnlijk spullen van reizigers of tijdelijke bewoners uit die tijd.

Bronnen:

Seeker.com: face of man

Livescience.com: pictish man face

Bbc.co.uk: kingdom of the picts

Afbeelding:

Pixabay.com: Schotse hooglanden

Meer lezen