Denker van Rodin niet de eerste

Archeologen hebben onlangs in de Israëlische stad Yehud een beeldje gevonden uit de bronstijd dat sprekend lijkt op De Denker van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, maar het niet is. Het gaat om een kleien beeld van 3800 jaar oud, terwijl De Denker pas in 1902 gemaakt is.

Beeldje lijkt op De Denker van Rodin

Het beeld van klei bestaat uit een pot met daarop een mannetje dat met zijn elleboog op zijn knie steunt. Zijn gezicht steunt op zijn hand. Het mannetje denkt na. Het in Israël gevonden beeldje heeft veel weg van De Denker, maar toch gaat het om een ander kunstwerk.

Denker gevonden door Israëlische archeologen

Het beeldje dat de onderzoekers vonden is achttien centimeter hoog. Het beeld gemaakt door de Franse beeldhouwer Rodin is tien keer zo groot. Archeologen vonden het beeldje in een graf tijdens opgravingen. Bij de opgraving werden ook een dolk, pijlpunten, en een bijl gevonden. Door deze voorwerpen denken de archeologen dat de persoon die in het graf ligt van groot aanzien genoot.

Maker is onbekend

Voor de leider van het onderzoeksteam Gilad Itach is onduidelijk door wie het beeldje is gemaakt. Het kan een pottenbakker zijn, maar ook een andere ambachtsman. Wel lijkt het er volgens hem op dat de maker eerst de pot heeft gemaakt en vervolgens het beeld erop heeft geplaatst. 

Bronnen
nos.nl Archeologen vinden denker, maar niet van Rodin

Afbeeldingen
commons.wikimedia.org Denker

Meer lezen
Tijdvakken
Landen