Geen foto

Deksteen hunebed Emmen aan elkaar gelijmd

De deksteen van het hunebed brak in tweeën na een gestookt vuurtje.Afgelopen dinsdag is de deksteen van hunebed D45 in Emmen teruggeplaatst. De deksteen was in tweeën gebarsten toen er afgelopen juni een vuur onder werd gestookt door vandalen. Door de hitte knapte de steen van vier bij drie meter, waarna het historische graf instortte.

Het hunebed ligt in het bosgebied de Emmerdennen en bestaat uit enkele draagstenen waarop de deksteen ligt. Volgens boswachter Geerling Kruidhof is het een geluk geweest dat er niemand onder de deksteen zat toen die brak, want dat zou fataal zijn geweest.

De gebroken deksteen werd in november naar Tienhoven gebracht. De afgelopen weken is de steen daar door steenhouwerij Zederik gerestaureerd, door de twee gebroken stukken aan elkaar te lijmen. Vervolgens werden er stalen staven in de steen aangebracht voor extra stevigheid. De kosten liepen op tot 20.000 euro.

Door beeldmateriaal te bestuderen werd bepaald hoe de steen teruggelegd moest worden. Zelfs het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moest geraadpleegd worden. Met behulp van een hijskraan werd de steen afgelopen dinsdag na een uur passen en meten teruggeplaatst.

Hunebedden, prehistorische grafkamers, zijn de oudste zichtbare archeologische monumenten van Nederland. Van de 54 hunebedden in Nederland, staan er 52 in de provincie Drenthe. De oudste van die hunebedden stammen uit de periode van 3.450 tot 3.250 voor Christus.

Bron: Emmen.nu

Meer lezen
Landen