Stadsmuur Doetinchem

Het stuk muur hoort waarschijnlijk bij de Hamburgerpoort

Gemeente Doetinchem

Deel stadsmuur Doetinchem opgegraven

In Doetinchem hebben archeologen een stuk van de stadsmuur opgegraven. Het gaat om een deel van de vestingwerken die tot 1860 de stad omringden.

Vrijwel onbeschadigd opgegraven

De muur werd gevonden tijdens de voorbereiding van rioleringswerkzaamheden. Er werd al vermoed dat er archeologisch materiaal in de grond zou zitten, daarom werd er een archeologisch adviesbureau ingehuurd dat de werkzaamheden begeleidde. Zodoende kon het stuk muur vrijwel gaaf worden blootgelegd.

Hamburgerpoort

Het stuk stadsmuur hoort waarschijnlijk bij de buitenpoort van de Hamburgerpoort die ooit toegang gaf tot Doetinchem. Van die poort werden aan het eind van de jaren 90 ook al delen gevonden. Die stukken van de poort zijn toen weer toegedekt in situ bewaard.

Vondsten zichtbaar maken voor publiek

Op de vondst wordt enthousiast gereageerd. Daarom zoekt de gemeente Doetinchem nu ook naar manieren om de resten van de stadsmuur een blijvende plek in het straatbeeld te geven. Volgens wethouder Sluiter van cultuurhistorie is de vondst een kans om een stukje van oud Doetinchem te laten zien. Veel daarvan is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest.

Bron en afbeelding:

Gemeente Doetinchem: Deel oude stadsmuur gevonden bij graafwerkzaamheden 

Meer lezen