Harderwijk

Deel historische muur Harderwijks bastion zoek

Het oude bastion in Harderwijk mist een deel van zijn muur. De archeologen ter plaatse schatten dat het verdwenen deel ongeveer zes meter lang is. Het is onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is en waar het verdwenen stuk muur zich nu bevindt.

Project Waterfront

Het bastion, een toren die vijf eeuwen geleden nog vrij in de zee stond, wordt volledig opgegraven en gerestaureerd, zodat het historisch erfgoed blijvend in het zicht komt te liggen. De restauratie is onderdeel van project ‘Waterfront’, een grootschalig reorganisatie- en bouwproject dat het centrum van Harderwijk nieuw aanzien moet geven.

Daders op het kerkhof

Frank Brouwer, projectleider van ‘Waterfront’, zegt dat de daders van het verdwenen stuk muur ‘op het kerkhof’ liggen. ‘Dat heeft alles te maken met het feit dat de afgelopen periode, zeg maar het afgelopen jaar, een ontzettend grote hoeveelheid werkzaamheden in dit gebied heeft plaatsgevonden. En ergens in het kader van die werkzaamheden is, hoe jammerlijk dat ook is, een deel van het bastion verdwenen.’ De restauratiewerken gaan desondanks onverminderd door. Na voltooiing krijgt het bastion een zichtbare plek aan de toekomstige boulevard.

Bron:

Afbeelding:

‘Harderwiick’ uit Blaeu’s Toonneel der Steden (1652) [Public Domain via Wikimedia Commons]

Meer lezen
Tijdvakken
Landen