Decoratieve struisvogeleieren uit de IJzertijd in het Midden-Oosten onderzocht
Archeologen en wetenschappers van de universiteiten Bristol en Durham onderzoeken het fenomeen van de oude handel in struisvogeleieren. Deze eieren werden als luxe items verhandeld in het Midden-Oosten tijdens de IJzertijd (1200-300 v.Chr.). Sinds de negentiende eeuw zijn de eieren onderdeel van de collectie van het British Museum. Sommige zijn beschilderd en lijken daarom op het huidige fenomeen ‘paaseieren’.
Struisvogel eieren
De eieren uit het British Museum zijn gegraveerd en beschilderd door mensen. De beschilderde struisvogeleieren waren vroeger voornamelijk onderdeel van de kunstcollecties van edelen. Ze werden verhandeld in de gebieden tussen Spanje tot Irak. De wetenschappers van de universiteiten willen ontdekken waar de eieren van het British Museum vandaan komen en of de struisvogels in gevangenschap leefden. Dit kan worden onderzocht aan de hand van stoffen en andere sporen die op de eieren zijn overgebleven. Ook wordt in schriftelijke bronnen gezocht naar aanwijzingen voor de handel.
Struisvogels in gevangenschap
Dr. Alexandra Fletcher, curator van het Midden-Oosten departement van het British Museum, wil ook graag weten hoe de handel in zijn werk ging. Werden de struisvogels in gevangenschap gehouden? En werden ze speciaal gehouden voor de eieren? Uit andere bronnen weten we dat struisvogels in die periode als gevaarlijke dieren werden gezien. De hypothese is dat de handel in struisvogeleieren bedoeld was om de elite van luxegoederen te voorzien. Edelen stelden de eieren tentoon in hun huizen.
Bronnen:
Sciencedaily.com: ostrich eggs
Africancraftsmarket.com: African eggs
Afbeelding:
Pixabay.com: struisvogels