De Moai op Paaseiland

De Moai op Paaseiland en hun mysterieuze hoeden

De Moai op PaaseilandEen student archeologie en geologie aan de universiteit van Oregon heeft een nieuwe theorie gepresenteerd betreffende de ‘hoeden’ van de enorme beelden op Paaseiland. Er bestaan verschillende theorieën over het vervoer van de beelden en hun hoeden. De student vermoedt dat de hoeden op de beelden zijn gerold.

De Paaseilandbeelden, ofwel ‘Moai’ zijn gebouwd tussen 1200 en 1600 na Christus. De beelden staan verspreid over het gehele eiland en verschillen in grootte; het grootste beeld is 12 meter lang. Sommige beelden dragen hoeden: op de hoofden van de beelden zijn enorme blokken vulkanisch gesteente geplaatst, in de vorm van Russische bonthoeden. De beelden en hun hoeden vormen tot op heden een groot mysterie: hoe brachten de inwoners van Rapa Nui de beelden op hun plaats en hoe zijn de enorme hoeden op de beelden terechtgekomen?

Mogelijk rollend over zoete aardappelen

Er bestaan verschillende theorieën over de wijze waarop de beelden over het eiland vervoerd zijn en hoe zij op de juiste plek terecht zijn gekomen. In 2012 onthulden wetenschappers de theorie dat de beelden naar hun plek ‘gelopen’ zouden zijn. In dit geval zouden de inwoners van het eiland de rechtopstaande beelden met touwen naar hun plek getrokken hebben. Eerder werd geopperd dat de beelden over een laag wortelen en zoete aardappelen naar hun plaatsen zijn gerold.  

De hoeden van de Moai

Ook over de plaatsing van de hoeden bestaat nog altijd geen zekerheid. Mogelijkerwijs zouden de hoeden middels een hefboomconstructie op de beelden geplaatst zijn.

Volgens de nieuwe theorie zijn de hoeden langs de beelden gerold, met behulp van een katrol. De methode zou betrekkelijk eenvoudig zijn en vereiste medewerking van slechts tien personen. De hoeden bevatten vergelijkbare inkepingen, die zouden kunnen voorkomen dat de stenen hoeden bij plaatsing over de andere kant weer naar beneden zouden rollen.

Bronnen:

- www.mysteries.plazilla.com
- www.livescience.com
- www.livescience.com

Afbeelding:

- By TravelingOtter (Ahu Nau Nau - Easter Island  Uploaded by russavia) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
- By Picture taken by Bjarte Sorensen. (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
- By Alanbritom (Amanecer en Tongariki, Isla de Pascua) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen