De meest indrukkende archeologische vondst speelt de hoofdrol in documentaire

De opgraving van een grafveld in Dalfsen in 2015 zorgde voor veel publiciteit. De archeologische vondsten waren dan ook heel bijzonder. Het werd een van  de meest indrukkende archeologische vondst uit  de geschiedenis van Europa. Documentairemakers Hans Dirven en Merel ten Elzen volgden een jaar lang alle belangrijke ontwikkelingen rondom de schat van Dalfsen.

Documentaire Zoals Wij

De documentaire ‘Zoals Wij’is op 21 april 2017 in première gegaan in Theater de Stoomfabriek in Dalfsen. De makers gaan 5000 jaar terug in de tijd. Wie waren de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond Dalfsen, wat waren hun gewoonten en gebruiken?

In de documentaire wordt ingegaan op dat de band tussen geschiedenis en  wie we zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden is en daarmee voelbaar gemaakt dat rituelen en gebruiken nog steeds belangrijk zijn, net als de behoefte om bij elkaar te horen. Bekijk de trailer van de documentaire Zoals Wij

video: 

Archeologie in Dalfsen

Archeologen hebben 2015 in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers zijn blootgelegd. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is eveneens een primeur voor Nederland. Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de ‘Oer-Nederlander’, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager verzamelaar rondtrokken. 

Voor speeldata in Theater de Stoomfabriek kijk hier 

archeologieinnederland.nl/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen