De in 2013 gevonden kogge bij Kampen wordt vermoedelijk nog dit jaar geborgen.

De eerste voorbereidingen voor de berging van de middeleeuwse IJsselkogge werden vorige week getroffen. Ook de wrakken van een aak en een punter worden geborgen . De drie verschillende wrakken vertegenwoordigen de voornaamste scheepstypen die in de Hanzetijd op de IJssel voeren.

Archeologisch onderzoek

Drie maanden lang zullen duikers onder water archeologisch onderzoek uitvoeren. Daarnaast zullen bergers beginnen met de bouw van de constructie voor de lichting van het wrak. De berging van de scheepswrakken is noodzakelijk voor het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta zodat de zomerbedding van de rivier verlaagd kan worden.

Middeleeuws watermanagement

Het vermoeden bestaat dat het koggeschip opzettelijk is afgezonken. De IJssel was aan het verzanden wat schadelijk was voor de handelsbelangen van Kampen. Door het zinken van het schip werd de loop van de IJssel beïnvloed.

Berging

Met behulp van een zuiginstallatie worden de wrakken vrij gelegd. Vervolgens worden de vondsten ingemeten en worden er 3D- opnames van de scheepswrakken gemaakt. De aak en de punter worden eind september uit het water gehaald. Daarna wordt er verder gewerkt aan de berging van de IJsselkogge. Pas als de kogge boven water is kan meer gezegd worden over de staat van het wrak.

Conservering

Na de berging worden de wrakken overgebracht naar het terrein van de Stichting Batavialand in Lelystad. Daar zal gekeken worden of de staat van de wrakken voldoende is om te kunnen conserveren.

historiek.net/
archeologieonline.nl/
Afbeelding door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)] , via commons.wikimedia.org/

 

Meer lezen
Tijdvakken