Geen foto

Scheepswrak Kampen is inderdaad kogge uit 15e eeuw

Het scheepswrak nabij Kampen is inderdaad een kogge uit de middeleeuwen. Tijdens het onderzoek naar het historische scheepswrak dat gevonden is in de Beneden-IJssel bij Kampen is gebleken dat het inderdaad een kogge uit de eerste helft van de 15e eeuw betreft. Bovendien zijn er nog twee kleinere scheepswrakken aangetroffen in de buurt van de vindplaats. Dat maakte Rijkswaterstaat bekend.

Uit de eerste bevindingen is duidelijk geworden dat de schepen waarschijnlijk doelbewust zijn afgezonken om de IJssel in bedwang te houden. “Hiermee kon men de onstuimige en verzandende IJssel in de gewenste richting sturen, zeg maar middeleeuws watermanagement,” aldus Hans Brouwer van het project Ruimte voor de Rivier.

“Gedurende de Hanzetijd ontstond de IJsseldelta. Het was in het belang van Kampen om de rivier als vaarweg in stand te houden. De toevalligheid is dat we nu met Ruimte voor de Rivier, een moderne vorm van watermanagement, onze kennis vergroten over middeleeuws watermanagement.”

IJsselkogge

Het scheepswrak nabij Kampen is inderdaad een kogge uit de middeleeuwen. Het is ook duidelijk geworden dat het wrak grotendeels intact op de bodem van de IJssel ligt. Er is geen lading aangetroffen, wat eveneens een aanduiding was dat het schip opzettelijks is afgezonken. Uit het tellen van de jaarringen in het hout van het schip blijkt bovendien dat de boot uit de eerste helft van de 15e eeuw stamt.

“Daarmee behoort de ‘IJsselkogge’ tot de jongste koggeschepen die ooit zijn gevonden,” aldus onderwaterarcheoloog Wouter Waldus. “In de nabijheid van de kogge liggen een aak en vermoedelijk een ‘punter’. Daarmee zijn de voornaamste scheepstypen die in de Hanzetijd op de IJssel voeren vertegenwoordigd.”

De definitieve rapportage van het onderzoek wordt eind dit jaar verwacht door Rijkswaterstaat. In het voorjaar van 2013 wordt waarschijnlijk duidelijk wat er met de vondst gaat gebeuren.

Bron: Rijkswaterstaat

Meer lezen
Tijdvakken
Landen