In Antwerpen is een deel van de 16e-eeuwse citadel gevonden.

Citadelmuur uit 16e eeuw ontdekt in Antwerpen

In Antwerpen is een deel van de 16e-eeuwse citadel gevonden.Een team archeologen heeft een 16e-eeuwse muur blootgelegd van de Antwerpse citadel die de hertog van Alva op liet trekken. De Spaanse bezetter liet de citadel bouwen om de destijds opstandige stad onder controle te krijgen.

Het betreft een deel van de versterkte burchtgrachtboord van de gracht tegenover de ingang van het bouwwerk. De ontdekking werd gedaan tijdens archeologisch vooronderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van een nieuwbouwproject. Op de locatie worden onder meer appartementen en kantoren gebouwd. Het is nog niet duidelijk wat er met de muur gaat gebeuren.

“Mogelijk kunnen we een deel ter plaatse laten, aangezien de muur zich bij de straatzijde bevindt, waar een ondergrondse parking komt,” aldus stadsarcheoloog Anne Schryvers. “De bouwplannen zouden dus niet al te grondig gewijzigd moeten worden, maar dat moet het architectenbureau nog bekijken.”

De citadel werd tussen 1567 en 1571 gebouwd en was gemodelleerd naar de citadel van Turijn. Het verdedigingswerk kon ruim tweeduizend soldaten huisvesten. Tijdens het beleg van Antwerpen in 1832 werd het bouwwerk nog gebruikt door Hollandse troepen om te ontkomen aan de Fransen.

Bron: Antwerpen

Meer lezen

Tijdvakken

Landen