tombe van toetanchamon

De wandschilderingen in de tombe van Toetanchamon worden niet verder aangetast door de bruine vlekken.

Tombe van Toetanchamon [CC BY SA 3.0] via Wikimedia Commons

'Bruine vlekken' in tombe Toetanchamon ongevaarlijk

De bruine vlekken van organisch materiaal op de muren in de tombe van Toetanchamon zijn ongevaarlijk. De organische materialen zijn dood, en tasten de muurschilderingen niet verder aan. Dat zijn de eerste conclusies van een groot onderzoek naar de grafkamer van de beroemde farao.

De vlekken op de muren waren een van de zaken die zijn onderzocht in een groot onderzoek, uitgevoerd door het Egyptische Ministerie van Oudheden en het Getty Conservation Institute. De vlekken op de muren waren al zichtbaar op foto's van Carter uit 1922, maar wat voor vlekken het waren, en hoe ze zijn ontstaan was nog niet duidelijk. Daardoor was ook niet duidelijk of de vlekken in de toekomst meer schade aan de wandschilderingen konden toebrengen.

Dood organisch materiaal

Naar nu blijkt, zijn de vlekken wel veroorzaakt door micro-organismen, maar zijn die micro-organismen inmiddels dood. De vlekken zouden zich daardoor dus niet meer moeten uitbreiden. Wel hebben de vlekken de verf dusdanig aangetast dat schoonmaken geen optie meer is.

Betere conservering van de graftombe

Het onderzoek heeft ook nieuwe informatie over hoe de muurschilderingen zijn aangebracht. Meer kennis over die methoden is weer van belang voor de conservering van de schilderingen. Door een betere kennis van de techniek waarmee de wanden zijn versierd, hoe beter ze beschermd kunnen worden. Daarbij gaat het vooral om oplossingen voor problemen die worden veroorzaakt door bezoekers aan de tombe. Op veel plekken zijn krassen te zien, maar nog veel schadelijker is het stof dat door de bezoekers naar binnen wordt gebracht.

Presentatie van onderzoek

Op basis van het onderzoek worden aanbevelingen voor een betere conservering van de tombe. Zo worden er nieuwe ventilatiesystemen aangelegd, waarmee de luchtvochtigheid in de tombe op peil gehouden wordt. Het onderzoek is in de afrondende fase. In 2019 wordt het hele onderzoek gepresenteerd tijdens een congres.

Bron:

Getty Conservation Institute

Afbeelding:

Tombe van Toetanchamon [CC BY SA 3.0] via Wikimedia Commons

Meer lezen