brood Egyptisch gist

Een voorbeeld van zuurdesembrood 

Pixabay

Brood gemaakt van eeuwenoud Egyptisch gist

Een amateurarcheoloog heeft gist afkomstig uit eeuwenoude Egyptische vazen gebruikt om modern brood mee te bakken. Met hulp van experts is het gelukt het gist uit de vazen te halen, waarna de archeoloog er een heus brood mee bakte!  

Het verkrijgen van de gist 

Het project werd in gang gezet door Seamus Blackley. Blackley is voornamelijk bekend van zijn bijdrage aan de uitvinding van de Xbox, en is naast amateurarcheoloog ook een hobby-bakker. Ditmaal nam hij zich als amateurarcheoloog een gewaagd project op zijn hals. Met de hulp van archeoloog Dr. Serena Love kreeg Blackley toegang tot specifieke collecties van Egyptische vazen uit twee verschillende Amerikaanse musea. Deze vazen werden in het oude Egypte gebruikt om bier en brood in te maken. Zelfs nu, duizenden jaren later, zijn hiervan in de vazen nog gistculturen terug te vinden! Blackley schakelde de hulp van microbioloog Richard Bowman in, die verschillende monsters van de gistsporen uit de vazen wist te halen.

Wel echt oud gist?

Het merendeel van de monsters gingen naar een lab om daar verder geanalyseerd te worden, Blackley hield er echter één voor zichzelf, om brood mee te bakken. Het was alleen niet zeker dat het daadwerkelijk om echt oud-Egyptisch gist ging. Er bestond namelijk een grote kans dat het oude gist was vervuild met modern gist. Om te controleren of het echt om gist uit het oude Egypte ging, werden de gistmonsters onderzocht in een proces van genoom-sequencing. Omdat dit al eerder met modern gist is gedaan, kon vastgesteld worden of het gist dat Blackley gebruikte modern was, of niet. Dit bleek dus niet het geval, Blackley was dus echt een brood aan het bakken met eeuwenoud gist.

Aan de slag

Blackley gebruikte eigen gemalen bloem om aan het gist toe te voegen. Hij koos hiervoor de granen gerst en eenkoorn, omdat deze soorten zo’n 10.000 jaar geleden ook al gedomesticeerd waren. Moderne tarwe bestond nog niet in de tijd van het oude Egypte. Nadat Blackley het ‘slapende’ gist weer had gewekt, kon hij er ook echt mee gaan bakken. Aangezien Blackley geen oude Egyptenaar is moest hij zijn creatie wel in een moderne oven bakken. Via Twitter hield de bakker geïnteresseerde volgers op de hoogte. Het brood smaakte blijkbaar zoeter dan modern zuurdesembrood en had een karamelaroma.

Nog meer brood

Dit is niet het einde van het project. Archeologe Serena Love vertelde in een artikel van BBC hoe oude Egyptenaren hun brood in keramieken potten bakten. Samen met Blackley wil ze met de hulp van keramisten dergelijke potten gaan namaken, zodat er in gebakken kan worden. Verder willen ze verschillende antieke gistmonsters gaan verzamelen van verschillende periodes, om er vervolgens brood mee te gaan bakken.

Bronnen:

Afbeelding:

  • Een voorbeeld van zuurdesembrood, via Pixabay
Meer lezen