Bronstijdgrafheuvel gevonden in Heiloo

Een opgraving in Heiloo legt een grafheuvel uit de Bronstijd bloot. Het onderzoek vindt plaats vanwege nieuwbouwplannen. Eerder werden bij Heiloo al sporen gevonden van een Romeinse nederzetting.


Tijn Moesker is de enthousiaste ontdekker van het graf uit de Bronstijd. Met een team veldwerkers wordt het terrein zowel met behulp van een graafmachine als met de hand afgegraven. Om de grafheuvel stond ooit een palenkrans. Deze palen zijn allang vergaan. Alleen sporen in de bodem geven aan waar ze hebben gestaan. Onderzoekers hebben deze sporen ingetekend. 

Botfragmenten

De komende dagen gaan de archeologen op zoek naar sporen van menselijke resten. Naar de botfragmenten die zijn gevonden moet verder onderzoek gedaan worden om te achterhalen of het om dierlijke of menselijke resten gaat.

Bronstijdlandschap met offerkuilen

In de Steentijd was er al bewoning in Heiloo en omgeving. Dat daarvan archeologische sporen gevonden zouden worden, lag in de lijn der verwachting. Dat de archeologen er een grafheuvel aantreffen is heel bijzonder. De heuvel maakt deel uit van een Bronstijdlandschap van meerdere grafheuvels, offerkuilen en greppels. Op een kilometer afstand van de net gevonden grafheuvel ligt er nog een.

www.nhnieuws.nl/ 

beatfm.nl/

Meer lezen
Tijdvakken