Geen foto

Britse beschaving bestond al voor komst Romeinen

De opgravingen bij Silchester, die voor het eerst begonnen in 1890.Archeologen hebben nabij de Engelse stad Reading opgravingen verricht onder het oude Romeinse dorp Silchester. Ze geloven daar het eerste geplande dorp te hebben gevonden, nog voor de Romeinen het land binnenvielen.

Het wordt veelal gedacht dat de Romeinen de aanzet gaven tot de civilisatie van Brittannië met hun inval in 58 v. Chr., waaronder het plannen van gebouwen. Indertijd leefden er namelijk alleen nog maar Keltische stammen op het Britse eiland.

De opgravingen hebben echter onthuld dat er onder Silchester een dorp uit de IJzertijd was gebouwd op een uitgedacht raster. Tevens waren er tekenen aanwezig dat de inwoners toegang hadden tot geïmporteerde wijn en olijfolie. Volgens prof. Mike Fulford, archeoloog bij de University of Reading, hadden deze mensen blijkbaar een geürbaniseerde ‘Romeinse’ levensstijl geadopteerd lang voordat de Romeinen Engeland binnen waren gevallen.

“Het is opmerkelijk om bewijs te vinden van een geplande indeling uit de IJzertijd voor de komst van de Romeinen en de ontwikkeling van een geplande Romeinse stad,” aldus Fulford. “Het was sowieso moeilijk om een duidelijk verschil te zien tussen de levensstijl van de inwoners van het IJzertijd dorp en die van de Romeinse opvolgers in de eerste eeuw n. Chr.”

Er is bewijs gevonden dat de Romeinen vlug hun eigen gebouwen bovenop die van het dorp uit de IJzertijd hebben geplaatst. Fulford gelooft dat het dorp voor die tijd waarschijnlijk gebruikt is door het Britse IJzertijd stamhoofd Caratacus - een leider van de Catuvellauni stam - als zijn hoofdbasis. Dat baseert hij op gevonden munten die door Caratacus geslagen zijn.

De muur staat bekend als de meest complete Romeinse stadsmuur in EngelandCaratacus was een bekende Britse leider die in opstand kwam tegen de Romeinen. Zijn tactieken in oorlogvoering leverden hem meerdere overwinningen op. Hij maakte echter ook veel vijanden onder zijn eigen volk, die uiteindelijk samenwerkten met de Romeinen. Caratacus werd gevangen en naar Rome gebracht, waar hij voor keizer Claudius een speech gaf voor zijn executie. De keizer was dusdanig onder de indruk, dat hij het stamhoofd liet leven.

Bron: BBC news

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's