Voorbeeld van armband uit 2e eeuw voor Christus

Boer vindt 2500 jaar oude armbanden in Polen

Voorbeeld van armband uit 2e eeuw voor ChristusEen boer heeft tijdens zijn werkzaamheden op het land nabij Jaslo in het zuidoosten van Polen drie gouden armbanden gevonden. Ze waren verbonden met een gouden draadje en dateerden uit 1600 voor Christus tot 400 voor Christus. De armbanden zijn naar het Sub-Carpathian Museum in Krosno gebracht.

Een begraafplaats?

Volgens Jan Gancarski, de directeur van het museum, moet er nog diepgaander onderzoek gedaan worden naar de vindplaats zelf. Wellicht zijn de armbanden afkomstig van een begraafplaats en zijn er meer objecten te vinden. De directeur wilde niet meer informatie over de boer, de vindplaats en de waarde van de armbanden vrijgeven. Hij zei: ‘Ik vind het gedrag van de boer prijzenswaardig. Ik hoop dat hij een toepasselijke beloning krijgt van het Ministerie van Cultuur en Erfgoed’. 

Niet uit Jaslo afkomstig

Gancarski vermoedt dat de armbanden niet uit Jaslo zelf afkomstig zijn. De mensen die tussen 1600 en 400 voor Christus in die omgeving woonden, kwamen namelijk niet uit polen. Ze kwamen van de andere kant van de Karpaten (een hooggebergte in Midden-Europa).

Meer objecten

In de jaren negentig heeft Gancarski  in de buurt van Jaslo veel archeologisch onderzoek gedaan. Hij heeft meer dan 160 duizend historische objecten en artefacten gevonden, waarvan de oudste dateert uit 4000 voor Christus.

Nabij Jaslo heeft aan het begin van de Bronstijd (3000-800 voor Christus) een versterkte nederzetting gelegen, deze was ommuurd met een palissade. De mensen die daar woonden werden de Pleszów groep genoemd en stonden onder sterke invloed van Mierzanowice cultuur. Vanaf 1650 tot 1350 voor Christus werd het gebied echter bewoond door een volk dat afkomstig was uit Sălacea (Noordoost-Roemenië).  Beide volken stonden onder invloed van andere culturen, waardoor Gancarski vermoedt dat de armbanden van elders afkomstig zijn.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken
Landen