De gevonden schaal
Gemeente Nijmegen.
Bijzonder: puntgave glazen Romeinse schaal ontdekt in Nijmegen
Tijdens archeologisch onderzoek op de Winkelsteeg in Nijmegen ontdekten archeologen een geheel onbeschadigde glazen Romeinse schaal, van bijna 2.000 jaar oud. En dat is bijzonder, want zulke oude glazen voorwerpen worden zelden intact teruggevonden. De archeologen vonden deze schaal tussen overblijfselen van een Bataafse nederzetting uit de eerste of tweede eeuw na Christus.
De aanleiding van het archeologisch onderzoek was een gepland bouwproject van 4.000 woningen op de Winkelsteeg, waarvoor binnenkort rioleringen en kabels worden gelegd. Het was al bekend dat zich hier resten van een nederzetting bevonden, aangezien er veertig jaar geleden al een grafveld werd gevonden. De houten boerderijen die hier duizenden jaren geleden stonden zijn inmiddels volledig weggerot. Door de verkleuringen in de grond, konden de archeologen echter wel zien waar de houten palen van deze huizen ooit hebben gestaan.
Geïnteresseerd in de geschiedenis van de Romeinen? In het komend nummer van Archeologie Magazine gaan we op zoek naar de talrijke overblijfselen van de Romeinen in de Italiaanse regio Molise. Meer weten? Ja graag!
Waar komt de schaal vandaan?
Tussen de sporen van deze nederzetting werd een geheel intacte glazen blauwe schaal opgegraven. Het hoofd van de opgravingen Pepijn van de Geer noemde de vondst “echt bijzonder” in een interview met De Stentor. “De kom is van Romeinse makelij. Die kan afkomstig zijn uit grote plaatsen in Duitsland zoals Xanten of Keulen. Daar waren indertijd glasateliers. Maar de schaal kan ook in Italië gemaakt zijn.” Dit soort schalen werden vervaardigd door gesmolten glas over een mal te laten afkoelen en uitharden. Terwijl het glas nog vloeibaar was, werd het strepenpatroon erin getrokken. Ten slotte voegde men metaaloxide toe aan het glas, waardoor het zijn blauwe kleur kreeg.
-
Gemeente Nijmegen.
Kostbaar voorwerp
“Voor de bewoners van de nederzetting op de Winkelsteeg was deze schaal een grote kostbaarheid”, aldus Van de Geer. Mogelijk is hij hier terechtgekomen “door handel met de Romeinen. Die hadden veel behoefte aan leer en kochten graag runderhuiden op.” Volgens de archeoloog is een andere mogelijkheid dat de schaal is meegenomen door een Bataaf die in het Romeinse leger diende.
Tijdens het onderzoek hebben de archeologen ook het grafveld onderzocht, waarvan veertig jaar geleden al een gedeelte werd ontdekt. Hierbij zijn grafgiften zoals kruiken, bekers en sieraden teruggevonden. De archeologen hopen aan de hand van deze voorwerpen meer te weten te komen over de inwoners van de nederzetting.
Oudste stad van Nederland?
Dat er Romeinse voorwerpen gevonden worden in de buurt van Nijmegen is op zich geen verrassing. Nijmegen begon namelijk als Romeins legerkamp in 15 v.Chr. waarna het uitgroeide tot belangrijk administratief en economisch centrum, dat Oppidum Batavorum genoemd werd (vesting van de Bataven). In 98 n.Chr. kreeg het al Romeinse stadsrechten, onder de naam Ulpia Noviomagus Batavorum. Nijmegen is dan ook een van de vijf Nederlandse steden die de status van oudste stad van Nederland opeist.
Bronnen: De Stentor.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!