Myceense vaas met vismotief , c. 1300 BC. Photo: Peter Fischer.

Bijzonder bronstijd-graf gevonden op Cyprus

Myceense vaas met vismotief , c. 1300 BC. Photo: Peter Fischer.Archeologen van de Universiteit van Gothenburg hebben op Cyprus een sensationele grafvondst gedaan. In het graf werden meer dan 140 complete vazen gevonden, maar ook voorwerpen uit Egypte en sierraden van goud. 

Waterputten en een graf

Op de site op Cyprus werden met behulp van grondradar veel putten opgespoord. Één van die putten bleek een graf te zijn. De put was veel groter dan de anderen. De meeste waterputten hebben volgens de onderzoeker een diameter van ongeveer één meter, maar één put was veel groter: de put was drie bij vier meter groot. Het bleek een familiegraf te zijn.

De voorwerpen in het graf wijzen erop dat het om het graf van een rijke familie moet gaan. De vazen in het graf waren rijk versierd. Die vazen geven volgens de archeologen een schat aan informatie prijs over de contacten die de mensen in het gebied hadden. Sommige vazen hadden beschilderingen uit Mycene. Op voorwerpen die afkomstig waren uit Egypte staan verwijzingen naar farao Thoetmosis III, onder wiens heerschappij Egyptes macht op een hoogtepunt was.

Onbekende stad

Volgens de archeologen wijzen de voorwerpen op een uitgebreid handelsnetwerk in de omgeving. Alles in ogenschouw genomen, vermoeden de onderzoekers dat er ergens op Cyprus nog een stad uit de bronstijd moet liggen, waarschijnlijk de stad Hala Sultan Tekke. De stad zelf is alleen nog niet gevonden. Dat moet gebeuren bij nieuwe opgravingen in het voorjaar van 2017. Waarschijnlijk moet de stad ergens in de buurt van het graf gelegen hebben.

bron:

Scientias.nl 

gu.se

Meer lezen
Tijdvakken
Landen