Geen foto

Best bewaarde scheepswrak ooit gevonden

De opgravingen bij de Yenikapi Marmaray zijn al sinds 2004 gaande.In Istanbul is tijdens archeologische opgravingen bij de Yenikapi Marmaray constructielocatie een bijzondere vondst gedaan. Archeologen hebben daar een handelsschip uit de vierde of vijfde eeuw n. Chr. gevonden waarvan de inhoud en onderdelen in uitstekende conditie zijn.

Een vijftien tot zestien meter lang - en zes meter breed scheepswrak gevuld met talloze amfora werd afgelopen mei gevonden. Deze vaten zijn anders gevormd en gekleurd dan welke andere amfora ooit gevonden, wat volgens archeologen nieuwe historische feiten aan het licht zou brengen. Ze denken dat het schip gezonken is tijdens een storm en compleet onder de modder begraven is, wat een zuurstofvrije atmosfeer veroorzaakte waar de inhoud goed in bewaard is gebleven.

Archeoloog Songül Çoban zegt dat ze nog twee maanden meer nodig hebben om het hele wrak op te graven. Ze vonden de overblijfselen op vijf meter onder zeeniveau. Het is het enige scheepswrak dat tot nu toe in de hele wereld is gevonden waarbij zowel de houten onderdelen van het schip als de inhoud bijna perfect bewaard zijn gebleven.

De archeologische opgravingen bij Yenikapi in Istanbul zijn begonnen in 2004. De voorwerpen die er tot nu toe zijn gevonden, waaronder skeletten, overblijfselen van een kapel, waterputten en voetafdrukken, dateren tot 8.500 jaar terug. Ook zijn er naast verscheidene voorwerpen al 35 scheepswrakken gevonden. Dat is het grootste aantal vondsten van schepen op een opgravinglocatie tot nu toe. Bovendien is het de enige opgraving in de wereld die al zeven jaar aanhoudt. De meeste opgravingen duren maar een aantal maanden.

Bron: Today’s Zaman

Meer lezen
Landen