Beroemde dodenmaskers
Het dodenmasker van farao Toetanchamon is waarschijnlijk het beroemdste dodenmasker uit de geschiedenis. Ook in de Griekse oudheid werden masker gemaakt voor belangrijke mensen. Zo dacht Heinrich Schliemann in 1876 het dodenmasker van koning Agamemnon te hebben gevonden. In navolging van de oudheid lieten vorsten of schrijvers in Europa soms ook dodenmaskers maken, zoals Napoleon of de schrijver Dante Alighieri. Hieronder een lijst met vier bekende dodenmaskers.
Dodenmasker van Toetanchamon
Het beroemde gouden masker van farao Toetanchamon werd in 1922 gevonden door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert. Toen de twee archeologen de tombe van Toetanchamon betraden, bleek die nog onaangeroerd te zijn. De farao regeerde ongeveer van 1333-1323 v.Chr. In 2016 raakte het masker beschadigd bij schoonmaakwerkzaamheden in het Egyptisch Museum in Cairo. Lees hier meer over het masker.
Dodenmasker Agamemnon
In 1876 vond de archeoloog Heinrich Schliemann een gouden masker in Turkije. Schliemann was op zoek naar de resten van de Trojaanse Oorlog. Deze oorlog werd gevoerd door Menelaos en zijn broer Agamemnon om de vrouw van Agamemnon terug te veroveren op Troje. Het gouden masker zou toebehoren aan koning Agamemnon maar later bleek dat het masker nog veel ouder was. Het masker is nu te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.
Masker Napoleon
In navolging van de oude Grieken wilde Napoleon ook een dodenmasker. Vele grote leiders en koningen kregen in die tijd een masker. In tegenstelling tot de oudheid, werden de maskers nu gemaakt van was of brons. Na de dood moest het masker dan drogen en hard worden op het gezicht van de overledenen. Napoleons masker werd anderhalve dag na zijn dood op 5 mei 1821 gemaakt op het eiland St.Helena.
Dodenmaskers steentijd
In het Israël Museum worden sinds 2014 de oudste dodenmaskers tentoongesteld. De twaalf Neolithische maskers van 9000 jaar oud zijn uit kalksteen gehakt en wegen elk één tot twee kilo. Op de maskers stonden geen levende personen afgebeeld maar geesten. Dit was een onderdeel van een religie uit de Steentijd. Ze werden gebruikt tijdens rituelen waarbij de doden geëerd werden. Lees hier meer over steentijdmaskers.
Afbeelding:
Pixabay.com: Toetanchamon masker