De Belgische onderzoekers hebben de tekeningen gedateerd.

Belgische archeologen dateren oudste rotstekeningen Noord-Afrika

De Belgische onderzoekers hebben de tekeningen gedateerd.Onderzoekers van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) hebben de oudste rotstekeningen van Egypte gedateerd. Daarmee is ook bekend geworden van wanneer de vroegste rotskunst van heel Noord-Afrika stamt.

De rotstekeningen uit de streek van de Egyptische stad Qurta, op de oostoever van de Nijl, zijn minstens 15.000 jaar oud. Het zijn daarmee de oudste rotstekeningen van Egypte. Ze werden aan de hand van sedimenten gedateerd aan de Gentse universiteit. Dit zou overeenkomen met de rotstekeningen in de Europese grotten Lascaux en Altamira.

Het werd eerder al aangenomen dat de grottekeningen tussen de 11.000 en 23.000 jaar oud waren. Een multidisciplinair team Belgische wetenschappers heeft de tekeningen herontdekt en in samenwerking met de Amerikaanse Yale universiteit onderzocht.

De nieuwe dateringstechniek die de onderzoekers gebruikten, heet ‘optically stimulated luminescence’ (OSL). Hiermee wordt bepaald hoeveel tijd er voorbij is gegaan sinds begraven sedimenten - die de rotstekeningen bedekten - voor het laatst zonlicht zagen.

Bron: De Standaard
Meer lezen

Landen